Sunt 25 de ani de când Charles a venit prima dată în România. Prima dată a fost în 1998. În calitate de prinț, el a cumpărat o casă la Viscri. Deși vizita de acum e una privată, la casa de la țară, noul rege încoronat al Marii Britanii va avea o întrevedere de curtoazie cu șeful statului. Potrivit agendei lui Klaus Iohannis, după ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat pentru Agerpres că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, adăugând că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, într-un gest de curtoazie.
Prințul Harry va rata o altă întâlnire cu tatăl său
Șederea de cinci zile a monarhului în mediul rural transilvănean va coincide cu vizita rară a lui Harry, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca tatăl și fiul să se întâlnească. Ducele de Sussex vine la Londra pentru că a deschis un proces unei publicații de presă din Marea Britanie.
Charles a venit prima dată în România în 1998
Regele Marii Britanii deține 10 proprietăți în România, iar vizitele sale au devenit obișnuință.
„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie.
După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a spus Noble. Diplomatul a subliniat că vizita Regelui Charles al III-lea are caracter privat și a cerut ca acesta să fie respectat.
„Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita – n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare”, a subliniat Andrew Noble. Amintim că în data de 6 mai, Regele Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.
Presa engleză a informat despre vizita regelui Charles în Transilvania
Redăm un fragment din articolul apărut în Daily Mail despre vizita regelui în Transilvania:
„În trecut, Carol a vorbit cu drag despre țară și despre timpul petrecut în Munții Carpați, spunând că pământul este „în sângele său”.
El a spus în timpul vizitei sale din iunie anul trecut: „Există un sentiment de continuitate vechi aici. Un cerc virtuos în care omul și natura sunt în echilibru.”
Carol are legături familiale cu Transilvania, considerat a fi un descendent al lui Vlad Țepeș – cunoscut și sub numele de Vlad Dracula – care a pretins că a ucis 23.000 de oameni în timpul luptelor împotriva Imperiului Otoman.
Se spune că numele lui Dracula din viața reală a fost sursa de inspirație pentru romanul lui Bram Stoker din 1897.
Stră-stră-stră-străbunica maternă a monarhului, Klaudia Rhedey, s-a născut și a crescut în regiune.
Klaudia, vorbitoare de limba maghiară, s-a căsătorit cu regalitatea germană și a fost cunoscută sub numele de Prințesa de Teck. Nepoata ei, regina Maria, a fost soția lui George al V-lea și a străbunicii lui Carol”.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook