Simona Ionescu / Redactor Șef

Regina Elisabeta II, sursă de inspirație pentru vacanțe de vis. Lista locurilor preferate de suverană

Regina Elisabeta II, sursă de inspirație pentru vacanțe de vis. Lista locurilor preferate de suverană
În 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta II a vizitat 117 țări într-un total de 290 de călătorii de stat. Dar există 7 locuri care ocupă un loc special în inima sa.

Regina Elisabeta II își petrece zilele la Castelul Windsor de doi ani, iar acum s-a mutat de tot acolo.  Cu excepția rarelor șederi la Balmoral, acum angajamentele suveranului au loc din ce în ce mai des între zidurile reședinței. Dar a existat o vreme, nu prea îndepărtată, în care regina a călătorit frecvent prin lume pentru a-și îndeplini îndatoririle regale.

Evident, unele destinații ia-u plăcut mai mult ca altele. De la hotelul din Kenya unde a aflat pentru prima dată despre moartea tatălui ei, până în regiunea istorică Highlands a Scoției, iată destinațiile preferate ale lui Elizabeth din întreaga lume, conform Elle.com.

St. Mawes, Cornwall

Unul dintre locurile preferate ale reginei este acest oraș frumos de litoral de pe coasta de sud a Cornwallului. Cunoscut pentru căsuțele văruite și portul idilic, a ocupat întotdeauna un loc special în inima Reginei, care și-a petrecut aici multe vacanțe încă din copilărie.

Pitorescul sat de pescari a fost unul dintre preferatele reginei mame, care le-a dus pe Elizabeth și Margaret acolo pentru excursii regulate la mare.  Familia a stat mereu în Penolva, o frumoasă proprietate izolată, pe malul mării, construită de prietenul apropiat al Reginei Mame, Dick Wilkins. Situată în inima Rivierei Cornish, casa are vederi spectaculoase la ocean și acces direct la mare printr-un doc privat.

Africa de Sud

Viitoarea regină, până la 20 de ani nu părăsise niciodată Regatul Unit. În februarie 1947 – cu doar câteva luni înainte de logodna ei cu Prințul Philip – tatăl ei, George al VI-lea, a anunțat că familia va pleca în Africa de Sud.  Potrivit cărții Regina Elisabeta II: Her Life in Our Times, a lui Sarah Bradford, excursia a avut „un efect profund și permanent asupra ei”.

Familia a sosit în Cape Town pentru o călătorie de două luni în toată țara – prima vizită de stat din 1939 și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial – și a petrecut 35 de nopți într-un tren regal special, așa-numitul Tren Alb.  În timpul turneului regal, a fost sărbătorită ziua Prințesei Elisabeta.  Cu această ocazie i s-a dăruit un frumos colier din pietre prețioase pe care regina încă îl păstrează printre cele mai frumoase amintiri.

Malta

Arhipelagul mediteranean al Maltei este singurul loc din afara Regatului Unit pe care Regina l-a numit vreodată „acasă”. Aici a locuit cu Prințul Philip între 1949 și 1951, într-una dintre primele lor case conjugale, când Ducele de Edinburgh era staționat acolo ca ofițer al Marinei Regale. Ei ocupau Villa Guardamangia, un palat elegant din secolul al XVIII-lea, cu 18 camere, grajduri și o grădină imensă, la marginea capitalei Valletta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZEIT (@zeit)

Locuința fusese donată tânărului cuplu de Lord Louis Mountbatten, unchiul Prințului Philip.  Casa este în prezent în curs de renovare și se va deschide ca muzeu.  În cei doi ani în care a locuit acolo, regina și-a petrecut o viață relativ normală ca soție a unui ofițer de marină, mergând la cumpărături în Morris Minor și făcând excursii cu barca în jurul arhipelagului.

Se spune că Malta a păstrat multe amintiri vesele pentru cuplu: la reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth din Malta în 2015, regina a spus că insula a fost „întotdeauna foarte specială pentru mine. Îmi amintesc de zile fericite aici cu prințul Philip”, mai arată sursa citată.

Kenya

Majestatea Sa se afla în străinătate când a aflat vestea morții tatălui ei. A plecat în februarie 1952 ca prințesă, s-a întors acasă ca regină și șef de stat al Marii Britanii.  Călătoria a fost planificată inițial ca o vacanță personală pentru Regina și Prințul Philip, o scurtă vacanță de safari, înainte de un turneu oficial în Noua Zeelandă și Australia.

Cuplul s-a cazat la cea mai veche cabană de safari din Kenya, Treetops, o casă elaborată într-un copac din Parcul Național Aberdare (hotelul e în continuare deschis).  Acolo, prințesa și-a petrecut zilele făcând fotografii cu animale sălbatice.

În calitate de escortă înarmată, Jim Corbett a scris în jurnalul Treetops: „Pentru prima dată în istoria lumii, o fată tânără se urcă în copac ca o prințesă și coboară ca o regină”.

Brazilia

Una dintre cele mai aventuroase călătorii ale Reginei Elisabeta II a avut loc în Brazilia, ca parte a unui turneu de două săptămâni prin America de Sud, în 1968. Turneul i-a purtat pe Elisabeta și Prințul Philip prin orașele Recife, Salvador, Brasilia și San Paolo, unde cuplul regal s-a oprit pentru a admira zgârie-norii orașului din vârful clădirii de 46 de etaje.

Apoi, ei s-au îndreptat către vibranta capitală Rio de Janeiro, unde cuplul regal a condus de-a lungul plajei Copacabana cu un Rolls Royce decapotabil, înainte de a ajunge pe stadionul orașului pentru a urmări finala de fotbal a Campionatului Mondial.

Cu acea ocazie, monarhul a avut onoarea de a preda trofeul victoriei legendarului fotbalist Pele.  În 2006, Elizabeth a vorbit cu drag despre turneu, în timp ce a găzduit un banchet organizat în onoarea președintelui brazilian Luiz da Silva la Palatul Buckingham. „Am amintiri vii și fericite din vizita mea în Brazilia cu Prințul Philip în 1968, în special căldura și ospitalitatea poporului brazilian”, a spus regina, mai arată Elle.com.

Canada

În cele 290 de vizite de stat, Canada este cea mai vizitată țară dintre toate, cu 27 de călătorii. Pesemne Elisabeta II are un punct slab pentru această țară.  Cea mai lungă ședere a sa a fost în 1994.  Itinerariul a inclus o vizită la Novia Scotia – în special, orașul Halifax și Dartmouth din apropiere – înainte de a porni într-o excursie îndrăzneață la doar 250 de mile sud de Cercul Arctic până în Teritoriile de Nord-Vest.

Apoi a venit rândul Columbiei Britanice, care era pregătită să găzduiască ediția a XV-a a Jocurilor Commonwealth.  După ce a luat parte la inaugurarea evenimentului, Elizabeth a petrecut timp explorând unele dintre teritoriile mai sălbatice din provincie, inclusiv Khutzeymateen Cove, faimos pentru urșii săi grizzly.

Scoția

Nu în ultimul rând, pe lista preferințelor de vacanță ar reginei, e ținutul scoțian.  Dacă există un loc în lume în care Regina s-a bucurat întotdeauna de o vacanță de relaxare pură, acesta este Castelul Balmoral din Aberdeenshire, o reședință regală din 1852. Regina a vizitat Balmoral în fiecare vară de când a preluat tronul în 1952. Se spune că e locul în care se simte cel mai în largul ei.

„Cred că bunica este cea mai fericită de acolo, a dezvăluit prințesa Eugenie în documentarul Our Queen at Ninety.  Cred că iubește cu adevărat Highlands. Plimbări, picnicuri, câini – mulți câini, există întotdeauna câini – și oameni care se plimbă și ies tot timpul”.

La Balmoral, regina Elisabeta II și regretatul Prinț Philip au putut să se bucure de momente de intimitate absolută pentru a-și practica activitățile preferate în aer liber, cum ar fi călăria și mersul pe jos.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre