Regulile jocului – povestea copiilor care cresc cu arma în mână

Regulile jocului – povestea copiilor care cresc cu arma în mână
 „În Țările Războaielor te naști soldat. Înveți să te bați de când înveți să mergi. E obligatoriu să porți armă…”, o armă fabricată în Statele Păcii. 

Spectacolul Regulile jocului de Yann Verburgh spune povestea copiilor din Siria care ajung să crească cu arma în mână. Premieră va avea loc în 5 septembrie 2023, de la ora 20:00, la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara. „Regulile jocului este o poveste  îndrăzneață despre impactul conflictelor armate asupra generațiilor tinere. Aşa cum Soarele şi Luna există în acelaşi timp, aşa şi Tările -Războaielor şi Statele-Păcii par să existe dintotdeauna în lumea noastră, dinainte de toate timpurile.

Nama şi Oldo, doi copii, victime şi totodată supravieţuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraş, îşi spun poveştile de viaţă şi, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor jocului, într-o societate cu prea puţină magie și echitate pentru un copil, transmit producătorii spectacolului.

Povestea copiilor care cresc cu arma în mână

La acest proiect participă 10 studenți ai Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, coordonați de către actrița și regizoarea Mirela Puia, care este și asistent de regie al spectacolului. Acestora li se alătura 12 tineri norvegieni de la Școala de Teatru Nordic Black Xpress, din Oslo.

Spectacolul va putea fi vizionat gratuit, înaintea premierei, la repetiția generală

Yann Verburgh, autorul textului a susținut la Timișoara un workshop destinat tinerilor actori implicați în coproducția româno-norvegiană. Printre temele abordate s-au numărat: legătura dintre teatru și cinematografie, surse de inspirație pentru scenariști, felul în care tehnologia modernă influențează artele spectacolului.

Împreună cu regizorul Eugen Jebeleanu, Yann Verburgh a fondat două companii de teatru, Cie 28, în România, și Cie des Ogres, în Franța. Piesele sale sunt publicate, traduse și interpretate în mai multe limbi, citite la Comédie Française, difuzate la France Culture, distinse prin numeroase premii și granturi, și sunt adaptate în teatrul liric.  Yann Verburgh a absolvit un Master în scenariu, în formarea continuă la La Fémis – Școala Națională de Profesii de Imagine și Sunet, locul unde a scris și primul său scenariu pentru un lungmetraj, ”Rămâi uman”.

Puteți vedea spectacolul gratuit, înaintea premierei

Regulile jocului este o coproducție realizată de Fundatia Artmedia,  Nordic Black Theatre,  Cafeteatret,  în parteneriat cu  Universitatea de Vest din Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și este inspirat de tragediile provocate de Războiul Civil Sirian, izbucnit în 2011. Spectacolul face parte din proiectul Sunlight Young Festival, inițiativă bilaterală finanțată de SEE and Norway Grants, parte a programului de finanțare pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Repetiția generală din 4 septembrie, de la ora 20:00 va cu public, iar locurile se pot rezerva gratuit accesând acest link.

Sursa foto: Smileyounited / Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre