Renumitul Grigore Capșa a inventat o prăjitură pentru diabetici: Joffre. Iată rețeta și istoria acestui dulce

Renumitul Grigore Capșa a inventat o prăjitură pentru diabetici: Joffre. Iată rețeta și istoria acestui dulce
Prea puțină lume știe că Joffre, una din prăjiturile nelipsite din cofetăriile noastre, cu multă ciocolată și nume străin, care a cucerit amatorii de dulciuri din toată lumea, este opera celui mai celebru cofetar român.

Grigore Capșa a inventat prăjitura pentru un celebru mareșal francez, căruia îi și poartă numele. De ce a fost nevoie să i se inventeze mareșalului o prăjitură? Ei bine, acesta urma să ajungă în vizită oficială în Capitală, era diabetic dar extrem de pofticios în privința dulciurilor. Așa că oficialii români, atenți la detalii, au găsit soluția: un dulce dedicat, dar de mici dimensiuni, pentru a nu pune în pericol sănătatea ilustrului oaspete.

Capșa, un simbol al rafinamentului

De numele fraților Capșa, Grigore și Constantin, e legată cea mai celebră cafenea – cofetărie românească, Capșa, de pe Calea Victoriei din București, consacrată în istoria orașului ca un loc al boemei.

Ar fi de amintit, că în anii 70, când celebrul regizor care a urcat România, în 1965, pe podiumul de la Cannes, Liviu Ciulei, a pus în scenă spectacolul ”Puterea și adevărul”, pe un scenariu semnat de Titus Popovici, pe scena Teatrului Municipal  Baia Mare a fost folosit un décor realizat din mobilierul și separeurile celei mai celebre cafenele românești, Capșa, casate de comuniști.

Povestea prăjiturii Joffre

”În  anul 1920, celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut și ca Papa Joffre, sosea la București, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Mareșalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu ”Medalia militară franceză”. Pentru a onora vizita ilustrului oaspete francez, celebrul cofetar Grigore Capșa, furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze.

Și pentru că mareșalul suferea de diabet, maestrul cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea căruia fusese inventată. Prăjitura care purta numele mareșalului era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome și, mai ales, cacao de cea mai bună calitate, toate imbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată”, explică Emanuel Ciocu, de la Cevabun.ro, revistă de cultură gastronomică.

Prăjitura Joffre nu numai că l-a dat pe spate pe mareșal, care a dus rețeta cu el în Franța, dar i-a înnebunit și pe gurmanzii români. Pentru ei, la scurt timp după vizita ilustrului militar francez, Capșa a creat și tortul Joffre. Acesta avea două blaturi subțiri din fursecuri ”langues de chat” (n.r. – limbi de pisică),

o umplutură bogată din cremă de ciocolată ganache, totul mărginit de o bordură ondulată realizată prin alinierea în forma de cerc a zeci de prăjituri Joffre, întreaga construcție fiind acoperită cu ciocolată topită.

REȚETA: Prăjitura Joffre

Ingrediente:

  • 95 g zahăr pudră
  • 120 g făină
  • 120 ml frișcă lichidă
  • 3 albușuri
  • 25 g zăhar pentru albuș (langues de chat / limbi de pisică)
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 200 g ciocolată cu concentrație mare de cacao,
  • esență de rom (crema ganache)
  • 200 g ciocolată
  • puțin ulei (glazura)

Preparare:

Pentru limbile de pisică se amestecă frișca cu zahărul până ce se topește, apoi se adaugă făina. Separat se bat albușurile până se topește zahărul, și se amestecă cu prima compoziție. Se toarnă pe hârtie de copt cercuri cu diametrul de 2 cm și se coc la 200 de grade.

Pentru ganache se amestecă frișca și ciocolata, se pun pe foc și se încălzesc până aproape de fierbere. Se lasă la răcit în frigider. Apoi se mixează până ce crema devine spumă deschisă la culoare și cu volum mărit. În final se adaugă rom.

Cercurile de blat se împart în două. Pe câte unul se toarnă cu un poș crema înaltă, 4-5 cm, iar deasupra se pune alt blat. Joffrele astfel realizate se dau la frigider să se întărească crema. Doar atunci se topește ciocolata pentru glazură, se subțiază cu puțin ulei, și se glasează prăjiturile.

Sursa foto: Pinterest / Oana Dragomir Patissier