Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta de plăcintă cu mere pe care trebuie să o încerci în această toamnă

Rețeta de plăcintă cu mere pe care trebuie să o încerci în această toamnă
O adevărată „biblie” pentru bucătarii în devenire, La Cuillère d'Argent dezvăluie o nouă carte dedicată patiseriei.

Publicată de editura Phaidon, în Franța, ea include toate clasicele genului, dar și versiuni moderne, precum această plăcintă cu mere și scorțișoară decorată cu grătar, pe care o puteți descoperi în revista Vogue.fr în avanpremieră.

Ingrediente pentru tarta cu mere și scorțișoară

Pentru baza de tartă: Unt pentru uns tava

-1½ bucăți de aluat scurt (650 g)

-Făină, pentru suprafața de lucru

Pentru umplutură: 15 g unt moale

-60 g pesmet

-1 linguriță de scorțișoară măcinată

-80 g de nuci decojite

-Coaja rasă de la 1 lămâie netratată

-70 g zahăr demerara

-500 g mere aurii

-1 gălbenuș de ou

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180 °C/160 °C și se unge ușor cu unt forma de tartă. Se prepară umplutura. Se topește untul într-o cratiță mică, se adaugă pesmetul și se prăjește la foc mediu până când începe să se rumenească. Se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă să se răcească. Pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină, se întinde jumătate din aluat până la o grosime de 3 mm. Se ridică cu grijă și se așază în forma pregătită. Se presează bine pe fund și pe laturi, apoi se înțeapă baza cu o furculiță.

Folosind un cuțit ascuțit, tăiați excesul de aluat din partea de sus a tăvii. Se presară baza cu pesmet prăjit. Se toacă mărunt nucile într-un robot de bucătărie și se amestecă cu coaja de lămâie și 50 g de zahăr. Se decojesc merele, se curăță de miez cu un scobitor de mere și se taie în fâșii subțiri. Se așază un strat de mere pe pesmet și se presară cu puțin amestec de nuci. Se repetă până se termină toate ingredientele.

Se întinde aluatul rămas la o grosime de 3 mm. Cu ajutorul rotiței, se taie fâșii de aproximativ 3 cm lățime. Se împletesc fâșiile de aluat peste mere pentru a forma o grilă, distanțându-le uniform. Se taie excesul de aluat și se presează cu un deget capetele benzilor pe marginile tartei, apoi se taie excesul.

Pregătiți o baie de ou amestecând gălbenușul de ou cu câteva picături de apă rece. Folosind o pensulă de patiserie, se unge aluatul cu oul, apoi se presară restul de zahăr. Puneți tarta cu mere în partea de jos a cuptorului timp de 40 de minute, până când devine aurie. Se lasă să se răcească timp de 15 minute în formă, se scoate din formă și se lasă să se răcească complet pe un grătar de sârmă înainte de servire.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre