Rețetă de tartă rustică cu migdale și caise

Rețetă de tartă rustică cu migdale și caise
E vremea caiselor. Iar bloggerul culinar Liana Sabău a constatat  că nu are reţete cu prăjituri cu caise pe blog. Aşadar s-a documentat.

Iată rețeta pentru o tartă rapidă cu caise ce se impunea. Detaliile şi pozele în paşi le găsiţi pe blogul ei, Pe masa din bucătărie.

Ingrediente pentru tartă rustică cu migdale și caise

Pentru aluat: 175g făina,
1 lingură zahăr,
110g margarină sau unt,
30-60ml apă rece,
un praf de sare.

Pentru umplutură: 200g gem de caise,
600g caise proaspete,
100g zahăr,
un praf de sare,
35g fulgi de migdale

Mod de preparare

Pentru aluat, se cerne făina şi se amestecă cu zahărul şi sarea. Se pune şi margarina tăiată bucăţi, se desface cu degetele şi se toarnă, apoi, încet, 30ml apă foarte rece. Se amestecă şi dacă mai este nevoie, se adaugă şi restul de apă. Dacă nu ţineţi post, folosiţi unt. Aluatul se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la rece pentru o oră.

Caisele spălate şi desfăcute în două se amestecă cu zahărul şi praful de sare şi se lasă aşa. Puteți păstra sâmburii, pot fi folosiți pe post de migdale amare. Pentru a da un gust mai special, caisele se pot pune la macerat, timp de 2-3 ore în puţin lichior de caise sau de migdale.

Aluatul se întinde într-o foaie subţire, cu sucitorul sau cu degetele, şi se aşază în tava de tartă, iar marginile se lasă să cadă peste bordură. Se pune gemul de caise peste aluat, apoi caisele cu tăietura în jos pe toată suprafaţa tartei, iar aluatul se pliază peste caise, formând pliuri. Fulgii de migdale se trag usor într-o tigaie fără grăsime, până când se rumenesc. Puteţi unge aluatul cu un gălbenuş bătut cu două linguri de lapte şi să presăraţi fulgii de migdale, fără să-i mai prăjiţi.

Se dă tarta la cuptor la 180 de grade pentru 35-45 de minute, până ce aluatul devine auriu. Se lasă să se răcească în tavă.

Sursa: http://pemasadinbucatarie.blogspot.com/2013/08/tarta-rustica-cu-caise-si-migdale.html