Rețetă din Maramureș. Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi

Rețetă din Maramureș. Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi
Rețete tradiționale sunt de nerefuzat pentru că foarte rar ne este dat să le degustăm, poate doar când vizităm regiunile de unde provin, cum este și această rețetă tradițională din Maramureș: Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi.

Ileana Vlad din Săliștea de Sus, mare iubitoare de obiceiuri și tradiții românești, una dintre cele mai surprinzătoare concurente din ediția 10 a sezonului 8 „Chefi la cuțite”, a pregătit o rețetă din Maramureș, mâncare foarte veche, care se făcea la stână de către ciobani, cu specialități din lapte de oaie și cu ce se mai găsea pe deal.

Este vorba de un preparat tradițional, maramureșean, o ”zamă” din bureți de bortă cu slănină afumată, dreasă cu lapte și smântână și servită cu mămăliguță cu brânză. O nebunie de preparat din ingrediente naturale, care i-a impresionat la maxim pe cei trei jurați și a primit cele trei cuțite și tradiționala mulțumire „Săru-mâna pentru masă”.

Ingrediente Rețetă din Maramureș

500 gr bureți de bortă, 250 gr slănină afumată, 2 fire usturoi verde, mult cimbru de câmp, 2-3 linguri de smântână grasă, de oi, 200-300 ml lapte de oi, sare și piper, leuștean verde

Pentru mămăliguța cu brânză: 1 kg mălai, 4 l apă, sare, unt din lapte de oi, urdă de oi, slănină afumată

În plus: iaurt din lapte de oi, smântână grasă

Mod de preparare

Se pune o oală cu apă și sare la fiert. Când apa începe să fiarbă se adaugă bureții de bortă tocați mai mărunt și mult cimbru verde, de câmp.

Într-o tigaie, se prăjește slănina afumată, tăiată în bucăți mici și se adaugă usturoiul verde tocat rondele. Se amestecă până când usturoiul își degajă bine aroma care se întrepătrunde cu cea de la slănina afumată. Când bureții de bortă sunt bine pătrunși, se adaugă slănina afumată amestecată cu usturoiul verde. Se mai fierbe zama de bureți până se întrepătrund bine toate gusturile. Apoi se drege gustul cu smântână grasă diluată cu lapte de oi.

Între timp, se prepară și o mămăliguță mai moale, care se amestecă, în straturi, cu urdă de oi și slănină afumată, tocată mărunt și prăjită. Senzaționala ciorbă de bureți cu slănină afumată se servește cu mămăliguță cu brânză de oi și slănină. Puneți alături un bol cu iaurt de oi și smântână grasă.

Sursa: Chefi la cuțite

Salată cu dovleac și sfeclă. Te ajută să slăbești