Ileana Vlad din Săliștea de Sus, mare iubitoare de obiceiuri și tradiții românești, una dintre cele mai surprinzătoare concurente din ediția 10 a sezonului 8 „Chefi la cuțite”, a pregătit o rețetă din Maramureș, mâncare foarte veche, care se făcea la stână de către ciobani, cu specialități din lapte de oaie și cu ce se mai găsea pe deal.
Este vorba de un preparat tradițional, maramureșean, o ”zamă” din bureți de bortă cu slănină afumată, dreasă cu lapte și smântână și servită cu mămăliguță cu brânză. O nebunie de preparat din ingrediente naturale, care i-a impresionat la maxim pe cei trei jurați și a primit cele trei cuțite și tradiționala mulțumire „Săru-mâna pentru masă”.
Ingrediente Rețetă din Maramureș
500 gr bureți de bortă, 250 gr slănină afumată, 2 fire usturoi verde, mult cimbru de câmp, 2-3 linguri de smântână grasă, de oi, 200-300 ml lapte de oi, sare și piper, leuștean verde
Pentru mămăliguța cu brânză: 1 kg mălai, 4 l apă, sare, unt din lapte de oi, urdă de oi, slănină afumată
În plus: iaurt din lapte de oi, smântână grasă
Mod de preparare
Se pune o oală cu apă și sare la fiert. Când apa începe să fiarbă se adaugă bureții de bortă tocați mai mărunt și mult cimbru verde, de câmp.
Într-o tigaie, se prăjește slănina afumată, tăiată în bucăți mici și se adaugă usturoiul verde tocat rondele. Se amestecă până când usturoiul își degajă bine aroma care se întrepătrunde cu cea de la slănina afumată. Când bureții de bortă sunt bine pătrunși, se adaugă slănina afumată amestecată cu usturoiul verde. Se mai fierbe zama de bureți până se întrepătrund bine toate gusturile. Apoi se drege gustul cu smântână grasă diluată cu lapte de oi.
Între timp, se prepară și o mămăliguță mai moale, care se amestecă, în straturi, cu urdă de oi și slănină afumată, tocată mărunt și prăjită. Senzaționala ciorbă de bureți cu slănină afumată se servește cu mămăliguță cu brânză de oi și slănină. Puneți alături un bol cu iaurt de oi și smântână grasă.
Sursa: Chefi la cuțite
Salată cu dovleac și sfeclă. Te ajută să slăbești
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook