Rețeta de Gomboți cu brânză e cunoscută în întreg spațiul germanic și maghiar, precum și în Transilvania și Banat. Papanașii fierți cu brânza de vaci și apoi înveliți în pesmet rumenit în unt,  sunt o adevărată poezie gastronomică. Exista și varianta umplută cu fructe, alături de gomboții obișnuiți cu aluat cu cartofi (găluște cu prune, caise etc.).

Ingrediente pentru Gomboți cu brânză

500 gr brânză de vaci

150 gr griș de grâu

15 gr zahăr pudră

16 g zahăr vanilat

2 buc ouă

1 buc lamâie – coaja rasă

80 gr pesmet

20 gr unt pentru pesmet

Mod de preparare

Brânza de vaci se amestecă cu zahărul pudră și zahărul vanilat. După ce simțiți că zahărul s-a topit, adăugăm grișul, ouăle și coaja rasă de la lamâie. În acest sens vă recomandăm să folosiți doar lămâi bio. Amestecăm toate aceste ingrediente până la omogenizare, apoi punem conținutul timp de 30 de minute, în frigider.

Între timp punem aproximativ 2 litri de apă la fiert. Separat, o cantitate generoasă de pesmet o părjim în puțin unt sau uleti de măsline. Dacă doriți, puteți adăuga și pun zahăr în pesmet, dar și scorțișoară.

După ce aluatul a stat 30 de minute la frigider, îl scoatem și formăm din aluat gomboți mici  – bile. Aceștia vor fi fierți aproximativ 10 minte. Când vor fi fierți,  gomboții cu brânză se ridică la suprafața apei clocotinde. Atunci e momentul să fie scoți (altfel se vor sfărâma), și se vor tăvăli prin pesmet.