Planta, folosită în bucătărie pentru frunzele verzi, galbene sau violet, se gătește în toate felurile: e supă, ciorbă, mâncare, garnitură și chiar desert.
Loboda (Atriplex hortensis) este o plantă originară din Europa și Asia. Astăzi se cultivă în grădini atât primăvara cât și toamna, crește și la umbra și la soare, rezistentă la secetă și frig. Loboda previne și combate astenia de primăvară și contribuie la detoxifierea organismului, având și efect mineralizant și vitaminizant prin conținutul de vitamina K.Cu așa calități e de la sine înțeles că a devenit preferata țăranilor români. A ajuns cuvânt în proverb – ”ca Vodă prin lobodă”, adică lipsit de griji.
Iulia Albu își planifică două nunți în loc de una
O vedetă masculină a fost clonată. De ce își acuză colegii
Rețeta. Ciorbă de lobodă
Ingrediente: 6 legături de lobodă roşie / violet, o ceapă mai mare sau o legătură de ceapă verde, 2 – 3 cartofi noi, 2 morcovi, un leuștean, o legătură pătrunjel, sare, piper, 2 lingurițe ulei de măsline, iaurt sau smântână, 500 ml borș.
Preparare: Puteți prepara ciorba exclusiv cu lobodă violet, caz în care culoarea va fi una de-a dreptul exotică. Fără pretenții de artă vizuală, frunzele se pot amesteca de diferite culori.
Se pun la fiert 2 litri de apă cu o linguriţă de sare şi se adaugă loboda spălată în prealabil. După câteva clocote se scoate din oală, se pune la scurs într-o sită. Se aduagă în apă zarzavatruile tăiate mărunt. După ce au fiert, se toacă loboda şi se pune peste legumele fierte. Se condimentează cu sare şi puţin piper şi se lasă să clocotească din nou. Separat, se pune borşul la fiert, se adugă peste ciorbă, împreună cu leuştean şi pătrunjel şi se serveşte cu smântână sau iaurt.
Rețeta. Tartă de lobodă
Ingrediente: 300 g făină, 125 g unt, 100 ml apă, sare (aluat); două grămăjoare de lobodă, 200 g ricotta, 250 g ciuperci, ceapă verde, ceapă prăjită, 1 lgț griș, sare și piper, 1 ou (umplutură).
Preparare: se face un aluat fraged din toate ingredientele, frământându-le bine. Până e gata umplutura, aluatul se pune la frigider.
Se rup bucăți rezonabile de lobodă și ceapă. Peste ele se presară grișul, sarea, apoi ricotta și se amestecă. Ciupercile se taie în bucăți mai mărișoare și se călesc în suc propriu cu puțină sare și piper.
Se păstrează un sfert din aluat pentru decor. Restul se pune în tava de tarte, inclusiv pe pereții recipientului. Peste aluat se așează umplutura de lobodă, apoi ciupercile, iar peste ele se presară două linguri cu ceapă prăjită. Aluatul de decor se așează de jur împrejurul tăvii, pentru a susține marginile. Se coace jumătate de oră și se servește cu sos de iaurt.
Pont: La fel cum se prepară mâncarea de spanac sau de urzici se poate face și loboda. La fel, pentru a avea un fel colorat se pot sorta cromatic frunzele. De asemenea, frunzele de lobodă pot fi folosite și pentru sarmale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook