Simona Ionescu / Redactor Șef

Actrița Sanda Toma, la 87 de ani. A învățat la călugărițe

Actrița Sanda Toma, la 87 de ani. A învățat la călugărițe
Marele actor Radu Beligan îi spunea ”Sănduțule”. Sanda Toma era tânără, părea firavă, dar era ca un titirez. Actrița a ajuns acum la 87 de ani, împliniți pe 27 octombrie. Trăiește singură, iar prietenii și colegii săi pleacă unul, câte unul. La mulți ani sănătoși, doamnă!

În 50 de ani de activitate, actrița Sanda Toma a jucat în teatru și filme, a prezentat emisiuni la televiziune. Cei mai în vârstă își aduc aminte de ea de la emisiunile „Magazin 111”, „Post Meridian”, „Zig-zag”, „Album Duminical”.

Actrița Sanda Toma, la 87 de ani. A învățat la călugărițe

Actrița Sanda Toma a împlinit 87 de ani, pe 27 octombrie. La mulți ani distinsă doamnă! Ar trebui să fie bucuroasă, să dea o petrecere, să sufle în lumânări. Din păcate, este de mulți ani singură.

Era o fătucă fâșneață când a debutat în film și așa a devenit cunoscută în întreaga țară. S-a remarcat încă de la primul rol în film, Lucietta, din pelicula ”Bădăranii”, în 1960. Avea 26 de ani și juca alături de mari vedete, Carmen Stănescu și Grigore Vasiliu-Birlic, în regia marelui Sică Alexandrescu.

Este micuță de statură, cu ochi luminoși, cu un păr strălucitor. Vorbea cu repeziciune, dar cu o dicție perfectă.

Ajunsă printr-o anume conjunctură la Institutul de Teatru, la începutul anilor ’50, la Institutul de Teatru, s-a împrietenit cu câţiva tineri care au sfătuit-o să dea la teatru. N-avea nimic de pierdut, pentru că examenele de actorie se dădeau înaintea celor de la alte facultăţi. Aşa a ajuns Sanda Toma în 1951 în faţa comisiei, cu poezia lui Mihai Eminescu ”Lacul” şi o poezie politică. Și a fost admisă.

Studiourile Buftea au publicat pe excepționala lor pagină de Facebook poze necunoscute publicului cu îndrăgita actriță Sanda Toma.

Studiourile Buftea au publicat pe exceptionala lor pagină de Facebook poze necunoscute publicului cu îndrăgita actriță Sanda Toma.

A rămas orfană de mică

Avea să absolve Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, la clasa Nicolae Băltăţeanu şi Beate Fredanov, cu un rol în piesa Bărbierul din Sevilla, pusă în scenă de Vlad Mugur. După un stagiu de doi ani la teatrul din Craiova, s-a întors la Bucureşti, jucând pe scenele Teatrului Naţional şi Teatrului de Comedie.

S-a născut în 1934, când vremurile erau tulburate de iminența unui războiul mondial. A rămas orfană de mamă la vârsta de cinci luni sora mamei. La 4 aprilie 1944, copil fiind, a fost silită să se refugieze din casa în care locuia şi care avea să fie distrusă în scurt timp de bombardament. Apoi a stat o vreme în refugiu, în preajma Bucureştiului, la Ciocăneşti, împreună cu mătuşa ei. Până la 13 ani a învăţat la călugărițe, Institutul Sfânta Maria din Pitar Moş. A vrut să devină geolog, dar provenind din familie mic-burgheză nu a fost primită. A dat examen la Politehnică, dar nu a intrat. Visul ei de a colinda munții s-a spulberat.

La 16 ani jumatate, nu știa încotro s-o apuce. A fost transferată obligatoriu la Facultatea de construcții de mașini agricole, dar a rezistat doar câteva săptămâni. Tatăl se recăsătorise, avea familia lui și nu mai putea să o întrețină. Trebuia neaparat să intre la o facultate, dacă nu voia să ajungă o funcționară. A dat la teatru.

O carieră de 50 de ani

A interpretat roluri memorabile pe scenele Teatrulului Național Craiova, Teatrul de Comedie București, Teatru Național de Televiziune și Teatrul Național din București. Până în 2008. Din păcate a fost distribuită doar în cinci filme. Nu a aflat de ce era pe ”lista neagră”. Însă, a strălucit în zeci de roluri în teatru.

A fost căsătorită cu actorii Dan Damian și Mihai Pălădescu, dar nu au avut copii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre