Simona Ionescu / Redactor Șef

Adevărul despre cum a trăit Mioara Roman în azilul din Snagov. Ce se întâmpla când avea poftă de dulce

Adevărul despre cum a trăit Mioara Roman în azilul din Snagov. Ce se întâmpla când avea poftă de dulce
La prima oră a dimineții de 23 februarie 2024, Mioara Roman și-a luat adio de la viață. A plecat liniștită, așa cum i-a plăcut să trăiască, lăsând în urmă amintiri neprețuite. Cum a trăit mama Oanei Roman la azilul din Snagov.

Până la sfârșitul vieții, Mioara Roman a fost o femeie elegantă, rafinată, cu hobby-uri și dorințe. Iată cum a trăit ultimele luni pe acest pământ în azilul din Snagov.

Moartea Mioarei Roman a îndurerat o Românie întreagă. Foști studenți, prieteni, chiar și oameni care doar au văzut-o la televizor o plâng pe femeia puternică, care părea nemuritoare. Ultimele luni din viață și le-a petrecut la un azil din Snagov, prietenă cu toți rezidenții-pacienți de acolo, în condiții de lux. Mioara Roman a stat singură într-o cameră de 24 de metri pătrați, beneficiind de toate îngrijirile necesare.

Nu s-a simțit niciodată singură, pentru că era vizitată des atât de familie cât și de prietenii care nu au uitat-o. Era iubită de toată lumea, iar diminețile erau mai frumoase când apărarea la masă și îi bucura pe toți cu prezența ei.

Cum a trăit Mioara Roman la azil

„Avea masa ei favorită”

Obișnuită să trăiască în lux, Mioara Roman avea „masa ei favorită” și niciodată nu a creat probleme. În seara dinaintea morții a fost la fel de bună și jovială, de aceea „trecerea ei în neființă a fost o veste tristă. (…) Pe măsura bunătății pe care a avut-o, și trecerea ei a fost una lină, în somn, fără probleme. Nu se simțise rău, nu a avut nimic cu o zi înainte”.

Îndrăgostită de dulciuri

Pentru că nu avea restricții de mâncare, Mioara Roman era răsfățată cu tot ce își dorea. „Avea dorințe de la anumite feluri de mâncare, fructe… Îi plăceau dulciurile, ea nu avea restricții, dar îi dădeam cu măsură, încât să nu o dezechilibreze”, a declarat patronul azilului Raul Pătrașcu pentru Cancan.

Mioara Roman a rămas până în ultima clipă interesată de tot ce era nou. Îi plăcea mult să citească, mergea la activități de grup, în special la cele de memorie, „rebus, suddoko, la cele de lucru manual, de la decorațiuni simple la cele de sărbători. Avem mai multe biblioteci, îi spuneam ce cărți avem, îi aduceam ce dorea sau își lua și dânsa, singură, iar după amiaza citea la un ceai”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre