Simona Ionescu / Redactor Șef

Anca Parghel, o voce excepţională. Era convinsă că va învinge cancerul

Anca Parghel, o voce excepţională. Era convinsă că va învinge cancerul
Cine dorește să se se simtă bine să asculte o voce excepțională, pe Anca Parghel. Din păcate pentru noi, cântăreața de jazz a fost răpusă de  cancer de care artista nu a încetat să creadă că îl va învinge.

Ne lipsește Anca Parghel, cu piesele ei pline de viață și interpretate la un înalt nivel. Anca Parghel s-a făcut remarcată în marile festivaluri de jazz începând din 1984.

Dragostea pentru muzică a insuflat-o şi celor doi fii ai săi, Ciprian Parghel şi Tudor Parghel, alături de care a cântat deseori. Ozana Barabancea a fost scoasă în evidenţă de către profesoara ei, Anca Parghel, imediat după Revoluţie.

Anca Parghel era convinsă că va învinge cancerul

Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat într-o zi de vineri, pe 5 decembrie 2008, la Spitalul Judeţean din Timişoara. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarian, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. În urmă cu câţiva ani, artista a mai fost diagnosticată cu cancer la sân şi după tratamente, boala a intrat în regresie.

Credea cu tărie că va învinge cancerul cu care se lupta de ceva vreme. Din păcate odioasa maladie i-a curmat viaţa, la doar 51 de ani.

”Iubiții mei, sunt chiar Anca! Merci de aprecieri, dar eu nu cânt că știu cânta, cum spune piesa aceea românească, ci cât să îmi mai astâmpăr inima! E o formă de a spune tot ce am pătimit pe pămîntul ăsta! După ce te chinui atât, în epoci grele de tot, după ce treci printr-un cancer, hei, sunt fericită și de o mărgică dacă o găsesc pe stradă!”, scria Anca Parghel, pe 30 aprilie 2008.

Ar fi făcut orice sacrificiu să învingă nemiloasa maladie. Anca Parghel fusese internată în clinica de terapie naturistă şi medicină alternativă Nova Vita din Belgrad. La începutul lunii noiembrie 2008, Anca Parghel a fost internată la Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias” în urma complicaţiilor apărute ca urmare a cancerului de care suferea de mai multe luni. În ciuda tuturor tratamentelor aplicate, boala şi-a continuat evoluţia ”cu prognostic sever”, după cum s-au exprimat medicii de la Elias.

Anca Parghel, o voce excepţională

Născută pe 16 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel a urmat liceul de muzică din Iaşi. Tot acolo şi-a continuat studiile, la Conservatorul de Muzică. Până în 1989 a predat canto, piano, şi improvizaţie la Conservatoarele din Bucureşti, Leipzig și Bruxelles, dar şi la seminarii din Germania, Austria, Belgia, sau Anglia.

Anca Parghel s-a făcut remarcată în marile festivaluri de jazz începând din 1984. Urmează o listă lungă de concerte susţinute în România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria, Elveţia. Artista şi-a lăsat numele pe 18 albume, lansate de case de muzică din Europa şi chiar din Coreea de Sud. Vocea ei a fost comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald. A urcat pe scenă alături de nume celebre din jazz-ul mondial, precum Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, sau Johnny Răducanu.

Anca Parghel, familia

Dragostea pentru muzică a insuflat-o şi celor doi fii ai săi, Ciprian Parghel şi Tudor Parghel, alături de care a cântat deseori.

Cei doi sunt băieții Ancăi Parghel și ai pictorului Virgiliu Parghel. Cu părinți artiști, Tudor și Ciprian nu ar fi putut să își aleagă o altă meserie. Ei au moștenit talentul muzical al mamei lor.

Tudor Parghel a urmat Conservatorul în Belgia, apoi a predat improvizație timp de câțiva ani. În 2013, el a lansat prima piesă alături de trupa lui.

Ciprian Parghel, băiatul mai mare al regretatei artiste, lucrează tot în domeniul muzical și are trei copii cu trei femei diferite.


Moștenitoarele lui Maradona, dezmoștenite. Ce i-au făcut fosta soție și fiicele

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre