Nana Mouskouri a cântat în 15 limbi, pe toate continentele

Nana Mouskouri a cântat în 15 limbi, pe toate continentele
Nana Mouskouri, un timbru cu totul special, datorat, se pare, unei anomalii a corzilor vocale. Cine a ascultat-o măcar o dată a fost pătruns de bucurie și emoție. Cântăreața din Grecia a cântat în 15 limbi, pe toate continentele.

Din anul 1993, Nana Mouskouri îşi împarte cu succes viaţa între cariera muzicală, familie şi strângerea de fonduri pentru UNICEF. Pe 13 octombrie a împlinit 86 de ani, la reședința sa din Elveţia. Averea ei este estimată la 280 milioane de dolari.

Nana Mouskouri este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii care au reuşit să scrie istorie în muzica internaţională, cu o carieră de peste cinci decenii, în care a vândut peste 400 de milioane de discuri. Este  unul dintre cel mai bine vânduţi artişti ai tuturor timpurilor.

Nana Mouskouri a cântat în 15 limbi, pe toate continentele

Aceeași coafură și ochelari de tocilară, plus o voce emoționantă. Așa au cunoscut-o generații de pe toate continentele pe Nana Mouskouri, cântăreața din Grecia care a cucerit planeta cu cântecele ei. Ultimul concert l-a avut la 80 de ani, ca să sărbătorească vârsta și prietenia ei cu artistul american Harry Belafonte.

Cântărețul american Harry Belafonte a fost impresionat atât de tare de talentul Nanei Mouskouri, încât i-a propus să participe la un turneu mondial

Cântăreaţa este originară din Creta și a vândut peste 400 de milioane de discuri. A înregistrat peste 1.500 de cântece, în 15 limbi străine, pe 450 de albume. A trăit în sărăcie când era copil și de aceea este implicată în strângerea de fonduri pentru copiii lumii. Nana Mouskuri a devenit, în 1993, Ambasador Internaţional al Bunăvoinţei pentru UNICEF.

Artista povestea că prima ei amintire este de la vârsta de şase ani, când mai multe avioane germane au bombardat Atena, iar tatăl său a fost trimis la război. Nana, sora ei Eugenia şi mama lor au trebuit să vândă lucruri din casă pentru a supravieţui. Mai târziu, când cele două fete merg la Conservator, Eugenia trebuie să renunţe la studii din cauza lipsei de bani, chiar dacă avea vocea mai bună, iar Nana primeşte bursă. Motivul? Directoarea şcolii credea că fără cântat, Nana ar fi pierdută.

Nana Mouskouri, o copilărie plină de lipsuri

Nana Mouskouri, pe numele său real Ioanna Mouschouri, s-a născut la 13 octombrie 1934, în Chania, Insula Creta. În anul 1937 se stabileşte cu familia la Atena, copilăria fiind marcată de lipsuri materiale, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă care a marcat-o şi care i-a influenţat viaţa şi cariera, dar care i-a oferit o adevărată „lecţie de altruism“. Tatăl ei a fost unul din membrii mişcării anti-naziste, de ocupaţie, din Atena.

Însă, Nana era un copil talentat şi ambiţios, încă de la vârsta de 6 ani remarcându-se prin calităţile sale vocale, dar şi printr-un timbru vocii cu totul special, datorat, se pare, unei anomalii a corzilor vocale.

A urmat, apoi, cursurile Conservatorului, unde a fost admisă în anul 1950, la grupa de operă, însă s- a îndrăgostit de jazz şi de cluburile de noapte în care cânta, fiind nevoită să îşi întrerupă studiile în momentul în care profesorii au aflat de pasiunea ei. Compozitorul Manos Hadjidakis a remarcat-o într-unul dintre cluburile în care interpreta, şi a început să îi compună piese muzicale.

Recomandarile noastre