Andrei și mama lui, Emilia Iucinu, nu au abandonat niciodată lupta pentru aflarea adevărului despre cum a murit Dumitru Tinu, chiar dacă dosarul de la Parchet a fost închis repede, apoi a fost redeschis și s-au mai constatat niște mari greșeli în anchetă, dar au apărut și noi probe. Mamă și fiu fac tot posibilul ca lucrurile să nu rămână neștiute, ba mai mult, Andrei s-a îngrijit tot timpul ca activitatea jurnalistică a lui Dumitru Tinu să fie adunată între coperțile unor cărți, pentru că textele celebrului lui tată merită să facă parte din istoria presei românești.
La moartea tatălui lui, Andrei avea 17 ani, era elev de liceu, iar foștii colegi ai directorului de la ziarul Adevărul știau de existența lui fiindcă Dumitru Tinu nu l-a ascuns, ba l-a adus și în redacție de multe ori. Sau oamenii din stafful ziarului mergeau în vizită în casa Emiliei Iucinu unde Tinu petrecea multe ore zilnic.
Andrei Tinu, acum profesor la Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu, spune că mai există încă persoane care, cu siguranță, vor încerca să-i împiedice în demersurile lor pentru redeschiderea anchetei cu privire la moartea lui Dumitru Tinu, într-un accident dubios, petrecut în prima zi a anului 2003.
„Dumitru Tinu avea multe caiete în care își scria articolele, dar pe lângă aceste text, el își făcea tot felul de notițe, cu cine s-a întâlnit, ce au vorbit…Nu știu ce s-a întâmplat cu aceste caiete, unde au dispărut. Dacă le-aș fi găsit, le-aș fi publicat… Chiar înainte să moară, tata s-a apucat să lucreze la o carte. Probabil că se apucase să facă o selecție a editorialelor pe care le-a publicat în ziar, dar și cu comentarii asupra lor. În ce condiții au fost scrise, cum au fost scrise, sub presiunea timpului, sub presiunea vremurilor… astfel de dedesubturi. Era povestea nescrisă din spatele rândurilor scrise. Din păcate, el nu a apucat să scoată acest volum. Nici eu n-am putut să intru în posesia acelor însemnări ale lui. Acum atât lucru am putut să fac, să inventariez editorialele lui și să le pun în această nouă carte”, ne-a declarat Andrei Tinu.
Noua carte înseamnă, de fapt, două volume cu titlul „DUMITRU TINU ȘI ADEVĂRUL” – Volumul I – „Ieșirea din tranșee (1989-1995) ș Volumul II – „Spre stația Speranței”.
„Sunt editorialele, interviurile și articolele pe care tatăl meu le-a scris în ziarul Adevărul încă din decembrie 1989, de la apariția primului număr, până în ultima zi de viață, în decembrie 2002”, spune Andrei Tinu. Ele reprezintă „Opera Omnia” a lui Dumitru Tinu, regretatul jurnalist român al cărui nume se leagă de ziarul „Scânteia” și ziarul „Adevărul”.
Andrei Tinu a mai spus că „ volumele apar la Editura Neverland, iar lansarea va avea loc pe 21 octombrie, când tatăl meu ar fi implinit 80 de ani. Am vrut să marchez”.
Emilia Iucinu, mama lui, este mereu alături de Andrei și de cei doi copii ai lui, pe care-i crește.
„Avem conștiința împăcată că am făcut tot posibilul, uneori și imposibilul ca să aflăm adevărul despre moartea lui, să-i păstrăm vie memoria. Noi, eu și Andrei, nu stăm nici acum, noi lucrăm. Vor veni și alte lucruri. Pentru că ce s-a făcut acolo, în ancheta care s-a făcut a fost o jignire la adresa lui, a memoriei lui, a inteligenței noastre și a altora, într-un cuvânt, a fost o bătaie de joc”, a spus Emilia Iucinu, femeia cu care gazetarul Dumitru Tinu a trăit o intensă poveste de dragoste, pe parcursul a 19 ani și din care a rezultat fiul lor, Andrei.
Am aflat secretul! Ce jurnalist a recrutat primarul Piedone ca să se ocupe de comunicare
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook