Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai apreciată „master chef” din România

Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai apreciată „master chef” din România
Multe milioane de reţete pe internet, dar cele mai multe gospodine din România preferă să gătească după reţetele Sandei Marin, considerată cea mai apreciată gospodină din toate timpurile. Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai apreciată bucătăreasă din România?

Sunt multe concursuri de master chef şi o mulţime de bloguri şi vloguri care te învaţă cum să prepară bucate delicoase. Dar, aproape în fiecare casă există cartea de căpătâi a gospodinelor: cartea de bucate românești, scrisă de Sanda Marin. În timpul comuniștilor, rețetele au fost cenzurate și au apărut legendele: Sanda Marin este bărbat! Uite cum se numea, de fapt, Sanda Marin!

Cine a fost cu adevărat Sanda Marin

Sanda Marin a fost, în realitate, Cecilia Maria Simionescu, o tânără provenită dintr-o familie de intelectuali ieşeni. Cartea sa de bucate apărută în 1936 a trecut testul timpului şi a suportat cenzura comuniştilor care au eliminat reţetele considerate burgheze.

Sanda Marin este numele care apare pe cele mai cunoscute cărţi de bucate din România. Multe au fost gospodinele care au crezut că în spatele autoarei se ascunde o casnică fără şcoală, pasionată de gătit.

În realitate, Sanda Marin n-a fost nici casnică fără şcoală şi nici bărbat.

Sanda Marin a fost de fapt Cecilia Maria Simionescu, născută în decembrie 1900 (nu se știe data exactă) într-o familie de intelectuali din Iaşi.

Tatăl ei a fost cărturarul Ion Simionescu, un cunoscut naturalist şi geograf, devenit profesor universitar la nici măcar 30 de ani şi mai apoi preşedinte al Academiei Române.

Cecilia Maria Simionescu a avut parte de o educaţie aleasă, făcând şcoală la un pension din Dresda. A studiat pianul la Paris şi a învăţat la perfecţie trei limbi străine: germana, franceza şi engleza.

Sanda Marin, pasionată de bucătăria românească

A învăţat să gătească în casa părintească, unde se perindau cărturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. Tânăra s-a căsătorit cu Mihai Zapan, un doctor în chimie.

Cecilia Maria Simionescu a dezvoltat o pasiune pentru gătit şi, deşi ar fi putut urma o carieră în muzică sau în litere, a ales să desluşească tainele bucătăriei şi să facă din gătit o artă.

După căsătorie, şi-a transformat căminul într-o casă primitoare în care cei care veneau în vizită era delectaţi exclusiv cu creaţii gastronomice proprii.

La începutul anilor 30, nemulţumită de ceea ce exista pe piaţa din România în materie de cărţi de reţete culinare, tânăra pasionată de gătit s-a gândit să scrie ea însăşi o astfel de carte de reţete.

I-a fost teamă că lucrarea sa nu va avea succes şi că îşi va face familia de elită de râs şi atunci a ales să semneze artea de bucate cu un pseudonim: Sanda Marin.

carte-sanda marin
Sanda Marin este numele care apare pe cele mai cunoscute cărţi de bucate din România

Sanda Marin, prima ediţie a fost un succes

  • Prima ediţie a cărţii de bucate scrise de autoarea Sanda Marin a apărut în anul 1936. Lucrarea conţinea aproape 10.000 de reţete din bucătăria românească sau inspirate de la alte popoare.
  • În afară de reţetele propriu-zise, cartea mai conţinea capitole destinate vitaminelor din alimente, meniuri pentru diferite perioade ale anului, reţete pentru diabetici, informaţii despre valoarea calorică a alimentelor etc.
  • Cartea a fost primul manual complet de gastronomie apărut pe piaţa din România şi a avut un mare succes.
  • Cartea a reeditată după Al Doilea Război Mondial, într-o ediţie prescurtată şi de atunci, periodic, au apărut alte ediţii.
  • Cartea de bucate a Sandei Marin a devenit celebră şi în afara graniţelor ţării, fiind tradusă în limbile engleză şi germană.

Comuniştii au cenzurat reţetele

Prima carte apărută în 1936 a fost reeditată şi în vremea comuniştilor. În 1954, volumul Sandei Marin a fost retipărit şi scurtat: din 1.300 de reţete, au rămas doar 850. (Sursa: observator news.ro)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre