Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine este Elena Merişoreanu, folclorista care a stârnit un tsunami în muzica populară

Cine este Elena Merişoreanu, folclorista care a stârnit un tsunami în muzica populară
Interpreta de muzică populară  Elena Merişoreanu a stârnit un imens tsunami. A început să arunce vorbe grele despre colegele ei, cu care a muncit, cot la cot, 40 de ani.

În lumea folcloriștilor a început un război incredibil. Interpreți iubiți și colegi de peste 40 de ani se ceartă din cauza pensiilor și a aparițiilor la emisiuni tv! Elena Merișoreanu a fost cea care a început. A aruncat vorbele grele, iar răspunsurile nu sunt nici ele prea cuviincioase. Cine este Elena Merişoreanu?

Elena Merişoreanu(71 de ani) este o interpretă de muzică populară foarte îndrăgită de români

Cine este Elena Merişoreanu

Elena Merişoreanu(71 de ani) este o interpretă de muzică populară foarte îndrăgită de români. Are o voce inconfundabilă și cântă melodii din Ardeal, foarte apreciate.

S-a născut la 5 noiembrie 1948 în satul Paroşeni, de lângă oraşul Vulcan, în sudul judeţului Hunedoara, în apropiere de Sarmizegetusa.

Visa de mică să cânte şi nu oricum, ci să fie vedetă. În casă nu exista pe atunci lumină electrică şi nici radio, însă exista difuzorul prin care răsunau cântecele fermecate ale interpreţilor la modă atunci, scrie antenasatelor.ro.

La 4 ani, se întreba ,,cum se trezesc artiştii aceştia aşa de devreme să cânte la Radio?”. O punea pe sora ei să scrie şi să trimită la Radiodifuziune scrisori care erau, spre fericirea ei, citite, şi în care ea întreba cum să ajungă cântăreaţă.

Tatăl ei cânta la fluier şi de la el a învăţat multe melodii, iar mama şi surioara cântau la lucrul de la câmp şi la petreceri familiale.

În anul 1964 admiră spectacolul Ansamblului artistic ,,Ciocârlia” care pe parcursul turneului artistic a oferit mai multe concerte minerilor. Întrebată de membrii Ansamblului dacă ştie să cânte nu a ezitat să afirme, cu îndrăzneală, că da.

Ascunzându-şi vârsta (avea 16 ani), participă la un concurs pentru a fi admisă pe un post în Ansamblul ,,Ciocârlia”. Colaborarea artistică a durat mai mult de o lună de zile. A câştigat concursul, dar nu a fost angajată.

Elena Merișoreanu a cântat la Ansamblul ,,Rapsodia Română”

Maria Dragomiroiu a spus că are pensie prea mică, după 40 de ani de muncă. Elena Merișoreanu i-a aruncat în față că nu a muncit cu carte de muncă prea mulți ani și că a fost respinsă la concursul de angajări de la Rapsodia Română.

În schimb, Elena Merișoreanu se înscrie la concurs, la 20 de ani, cel pentru Ansamblul ,,Rapsodia Română” din Bucureşti. Reuşeşte să fie angajată în corul Ansamblului, unde cântă timp de 8 ani. Îi avea ca și colegi pe Lucia Ţibuleac, Dida Drăgan, Constantin Gabor, Petre Geambaşu şi mulţi alţii. În cadrul Ansamblului cât şi la Şcoala populară de Artă urmează studii de canto şi învaţă cum să se prezinte pe scenă.

În calitate de membră a Ansamblului ,,Rapsodia Română” participă la culegeri de folclor sătesc în judeţele din sudul Ardealului, alături de echipe conduse de compozitorul Florin Comişel şi dirijorul Iacob Ciortea.

În anul 1967 înregistrează cântecul ,,Bade-al meu e poenar”, apoi continuă înregistrările pentru emisiunile de Radio.

În 1970, la vârsta de 22 de ani, în urma selecţiei din cadrul Festivalului concurs de la Agrigento, Italia, i se decernează titlul de Miss Primavera-Europa pentru frumuseţe, costumul naţional şi calităţi artistice.

Elena Merișoreanu, cântăreața Ardealului

Elena Merișoreanu începe activitatea de solistă de muzică populară a Ansamblului artistic ,,Rapsodia Română” din 1075. Cântă melodii frumoase din Hațeg, Orăștie, Ţara Moţilor şi din Mărginimea Sibiului.

Efectuează turnee artistice în întreaga Românie şi în ţări din patru continente, Europa, Asia, Africa şi America. Câştigă laurii festivalurilor de folclor de la Dijon, Franţa şi Lausanne, Elveţia,  Freiburg, Germania şi la Cazinoul din Veneţia.

În pofida lungilor turnee artistice care durau uneori până la 4 luni de zile şi a concurenţei din lumea muzicii de spectacol, Elena Merişoreanu şi-a păstrat căsnicia cu un ofițer de poliție şi a crescut două fiice care i-au adus bucuria de a avea nepoţi.

Așadar, Elena Merișoreanu are o viață împlinită pe toate planuri și este de înțeles de ce acum a stârnit un imens scandal.

Niciodată nu s-a ferit să declare că merge și cântă la nunți și botezuri sau dacă e solicitată să participe la concerte organizate de primării de Ziua Orașului sau Comunei. Tarifele ei au fost făcute publice, iar cântăreața de muzică populară nu le-a negat: pentru nuntă – 1.000 de euro, pentru un botez – 500 euro, iar la concertele primăriilor sumele sunt mult mai mici.


De o zi încoace, gura nu-i mai tace. Elena Merișoreanu despre pensia Mirabelei Dauer

Războiul folcloristelor continuă. Elena Merișoreanu contra Saveta Bogdan: „A dansat la bară”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre