Supă de pește bulgărească pentru masa de Sfântul Nicolae. Delicioasa rețetă, foarte veche, e mândria gospodinelor
În orașul Viridin din Bulgaria, Sfântul Nicolae se sărbătorește cu ritualuri religioase și o rețetă cu totul extraordinară. E vorba de o supă de pește numită „kurban” (care se traduce prin sacrificiu sau ofrandă). Gopodinele care încearcă acest preparat, vor fi remarcate!
Cu ceva timp în urmă, un bucătar renumit dintr-una dintre unitățile Marinei din Bulgaria, a declarat că secretul celei mai bune supe kurban este tipul de pește folosit, dar și condimentele, respectiv piperul negru, frunzele de dafin și, bineînțeles, cimbru.
„Cu cât sunt mai multe tipuri de pește în kurban, cu atât acesta devine mai gustos”, a explicat bucătarul.
Pentru a pregăti celebra supă pentru Sfântul Nicolae aveți nevoie de următoarele ingrediente: mai multe tipuri de pește (crap, somn, pește alb), cartofi, morcovi, ceapă, roșii, ardei verde și roșu, ardei iute, lămâi. Vă mai sunt necesare leuștean, pătrunjel, țelină, cimbru, mărar, păstârnac, hrean, usturoi, piper negru și sare.

Curățați foarte bine capetele de pește. Spălați și capetele și cozile cu multă apă rece și așezați într-un tifon, strângeți bine, apoi introduceți într-o oală cu apă rece. Adăugați o ceapă tocată, usturoi, boabe de piper negru și sare.
Așteptați să fiarbă, amestecând constant cu grijă. Când peștele este fiert, scoateți din tifon și lăsați la răcit, apoi curățați de oase. În locul peștelui, puneți la fiert legumele care în prealabil au fost ușor prăjite în puțin ulei. Fileurile de pește se vor pune puțin pe grătar.
După ce fileurile sunt fripte pe jumătate, tăiați peștele în bucăți mai mici și scoateți toate oasele.
Când legumele sunt fierte mai mult de jumătate, adăugați peștele, precum și două pahare cu vin alb și condimentele și lăsați la fiert. În final adăugați pătrunjel și leuștean tocate mărunt. Serviți supa de pește pentru Sfântul Nicolae cu lămâie și pâine prăjită, unsă cu usturoi.
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, a debutat ca redactor la cotidianul Tineretul Liber, apoi a contribuit la dezvoltarea altor proiecte. A scris pentru „Evenimentul Zilei”, „Curentul”, „Monitorul de București”, revistele „Felicia” și „Taifasuri”. Din anul 2021 este activă pe site-ul Rețete și Vedete. La toate publicațiile enumerate a publicat articole pe actualitate, lifestyle, monden, medicină naturistă, sănătate, reportaje, religie, horoscop, editoriale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook