Simona Ionescu / Redactor Șef

Supă de pește bulgărească pentru masa de Sfântul Nicolae. Delicioasa rețetă, foarte veche, e mândria gospodinelor

Supă de pește bulgărească pentru masa de Sfântul Nicolae. Delicioasa rețetă, foarte veche, e mândria gospodinelor
Kurban este rețeta extraordinară de supă de pește pe care gospodinele din Bulgaria o pregătesc întotdeauna pentru sărbătoarea Sfântului Nicolae.

În orașul Viridin din Bulgaria, Sfântul Nicolae se sărbătorește cu ritualuri religioase și o rețetă cu totul extraordinară. E vorba de o supă de pește numită „kurban” (care se traduce prin sacrificiu sau ofrandă). Gopodinele care încearcă acest preparat, vor fi remarcate!

Secretele celei mai bune supe pentru sărbătoarea Sfântului Nicolae

Cu ceva timp în urmă, un bucătar renumit dintr-una dintre unitățile Marinei din Bulgaria, a declarat că secretul celei mai bune supe kurban este tipul de pește folosit, dar și condimentele, respectiv piperul negru, frunzele de dafin și, bineînțeles, cimbru.

„Cu cât sunt mai multe tipuri de pește în kurban, cu atât acesta devine mai gustos”, a explicat bucătarul.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti celebra supă pentru Sfântul Nicolae aveți nevoie de următoarele ingrediente: mai multe tipuri de pește (crap, somn, pește alb), cartofi, morcovi, ceapă, roșii, ardei verde și roșu, ardei iute, lămâi. Vă mai sunt necesare leuștean, pătrunjel, țelină, cimbru, mărar, păstârnac, hrean, usturoi, piper negru și sare.

Mod de preparare

Supă de pește bulgărească pentru masa de Sfântul Nicolae. Delicioasa rețetă, foarte veche, e mândria gospodinelor
Extraordinara supă pentru Sfântul Nicolae. Sursă foto: facebook

Curățați foarte bine capetele de pește. Spălați și capetele și cozile cu multă apă rece și așezați într-un tifon, strângeți bine, apoi introduceți într-o oală cu apă rece. Adăugați o ceapă tocată, usturoi, boabe de piper negru și sare.

Așteptați să fiarbă, amestecând constant cu grijă. Când peștele este fiert, scoateți din tifon și lăsați la răcit, apoi curățați de oase. În locul peștelui, puneți la fiert legumele care în prealabil au fost ușor prăjite în puțin ulei. Fileurile de pește se vor pune puțin pe grătar.

Supa se servește cu felii de pâine unsă cu usturoi

După ce fileurile sunt fripte pe jumătate, tăiați peștele în bucăți mai mici și scoateți toate oasele.

Când legumele sunt fierte mai mult de jumătate, adăugați peștele, precum și două pahare cu vin alb și condimentele și lăsați la fiert. În final adăugați pătrunjel și leuștean tocate mărunt. Serviți supa de pește pentru Sfântul Nicolae cu lămâie și pâine prăjită, unsă cu usturoi.

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri