Florian Pittiş nu a fost doar un îndrăgit actor de teatru şi film. A fost și regizor, traducător, interpret de muzică folk şi una din vocile remarcabile de la radio. Nu i-a fost ușor deși era evident că este un om talentat. A picat la examenul de admitere la Teatru. Comisia de admitere a constatat că tânărul nu are dicție bună.
Florian Pittiș, o voce unică
Florian Pittiș a încântat mai multe generații. Pentru iubitorii de teatru și film, el a fost un actor talentat. Pentru cei care ascultau radio, Moțu Pittiș era o voce mereu interesantă, unică. În comunism era admirat pentru că era rebel, adică nu se tundea și avea plete. Pentru cei mai mulți, Florian Pittiș era solist de muzică rock.
A fost şi realizator de emisiuni radio şi cel care a pus bazele Radio România 3 Net, primul post public de radio din lume care a emis exclusiv pe Internet, post care astăzi îi poartă numele.
Vocea lui Florian Pittiș ne dezvăluia lucruri incredibile, prezentate în emisiunea de la TVR, „Teleenciclopedia”.
Dacă a fost un rebel în epoca comunismului, după 1990 a muncit enorm, ca actor și regizor de teatru, televiziune și radio, ca interpret de muzică folk.
În 2007, la 63 de ani a fost grav bolnav, iar el a impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre starea sănătății sale. Boala care l-a doborât, cancer de prostată, era diagnosticată de peste un an, iar Florian Pittiș a urmat toate tratamentele prescrise.
Povestea unui mare actor
În anii comunismului, Florian Pittiș a avut mult de tras din cauza curajoaselor lui spectacole despre muzica tănără. Avusese de suferit şi din cauza nonconformismului lui. ”Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât de mult gândesc”, a cântat Florian Pittiș. A fost și deviza lui de viață.
S-a molipsit de la mișcarea tinerilor rebeli de pe toată planeta, Flower Power. Dar el era rebel de mic. Toți membrii familiei îl alintau ”Moțu” și așa i-a rămas porecla până la sfârșitul vieții. Florian Pittiș a debutat la 4 ani pe scena Teatrului Savoy în spectacolul „Congresul puştilor”, în rolul „Ciuculeţ”.
A frecventat grădiniţa de la „Maison des Français”, unde cântă „Pe Mureş şi pe Târnave”, îmbrăcat în costum popular. În clasa a IV-a, a pus în scenă actul III din „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale. Moțu Pittiș a avut rolul cetăţeanului turmentat. Ca licean la „Gheorghe Lazăr”, se întâlneşte cu marele actor Petre Gheorghiu, în calitate de conducător al cercului dramatic al elevilor. Acolo era coleg cu viitori actori, Mihai Stan, Dan Tufaru, Aimee Iacobescu şi alţii.
La 13 ani, aude o formaţie care cânta „Rock Around the Clock”. A fost momentul în care a început marea sa pasiune pentru muzica rock. Mai târziu, Florian Pittiș a tradus în limba română cântecele lui Bob Dylan: ”Va veni iar o ploaie grea”, ”Sfârșitul nu-i aici”, ”Toți suntem puțin luați”, ”Oameni buni”.
Florian Pittiș a picat la Teatru
La examenul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti nu reuşeşte. Comisia de admitere a decis că tânărul nu are dicție bună. Florian Pittiş face, apoi, un an de Politehnică şi lucrează, concomitent, ca electrician la Teatrul Bulandra.
Din culise, Florian Pittiș urmărește tot: regizorii, actorii și învață spectacole pe de rost. A văzut de o sută şi ceva de ori „Cum vă place”, sau „D-ale carnavalului”, studiind intens arta marilor actori. Îşi corectează dicția, iar când un actor a lipsit, eminentul regizor Liviu Ciulei l-a invitat să preia un rol.
Anul următor, Florian Pittiș a dat din nou examen și a promovat. A absolvit ca şef de promoţie. Este angajat la Televiziunea Română, apoi la Teatrul Bulandra, unde va interpreta numeroase roluri în spectacole regizate, în principal, de Liviu Ciulei. Iremediabil îndrăgostit de rock va face şi propriile spectacole de poezie şi muzică, dedicate mai ales tinerilor.
Începând cu anul 1971, a început să poarte părul lung, şi a declarat întotdeauna că nu are de gând să renunţe la el. Peste ani, Pittiş îşi amintea că adesea era chemat la organele de partid, cele care cenzurau artiştii. Povestea Florian Pittiş că, de cum intra în sala cu activişti de partid, nici nu apuca să inchidă uşa şi turuia: „Bună ziua, eu nu mă tund !”.
S-a căsătorit la 56 de ani
Florian Pittiș a fost și vedetă de televiziune. A făcut parte din trioul de neuitat Pittiş – Dan Tufaru – Anda Călugăreanu. A participat și la Cenaclul „Flacăra”, iar spectatorii l-au îndrăgit pe pletosul în jeanși care mai avea și o voce formidabilă.
În anul 1992, întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri, cu care concertează până în 2001. Împreună cu aceștia înregistrează patru albume. În anul 1998, i se oferă funcţia de director al postului România Tineret pe care îl acceptă.
S-a căsătorit, la 12 martie 1999, la 56 de ani, cu Niculina Anda, de profesie educatoare. A fost o iubire ca de adolescenți, până în ziua de 5 august 2007, când Anda Pittiș a devenit văduvă. Soția lui Florian Pittiș îi păstrează vie amintirea: este prezentă la concertele folk unde se cântă piesele lui Moțu Pittiș.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook