Florin Zamfirescu, despre cum s-a îmbătat cu țuică, de ce îl deranjează celebritatea și ce face celebrul actor în pădure, în fiecare vară

Florin Zamfirescu, despre cum s-a îmbătat cu țuică, de ce îl deranjează celebritatea și ce face celebrul actor în pădure, în fiecare vară
Nu face parte din categoria actorilor care dau autografe pe bandă rulantă și nici nu și-a dorit asta vreodată. În plus, celebrul actor Florin Zamfirescu e deranjat de celebritate.

Invitat în emisiunea lui Denise Rifai, Florin Zamfirescu a fost ca o carte deschisă. Nimeni nu a cunoscut până acum aceste lucruri despre actor.

A ajuns ceea ce mama a visat să fie ea, dar nu a putut niciodată. Și astfel, și-a luat din plin revanșa pentru copiii ei, Florin Zamfirescu și sora lui, Raluca Zamfirescu, care au devenit actori. Dar și nepoții ei, copiii lui Florin, au ajuns tot actori.

„Mama a fost răzbunată. Total. A venit la toate premierele, era cel mai bun critic. Mi-era frică când era în sală. Mi-amintesc de un moment, eram tânăr actor și mergeam în întâmpinarea ei, că știam că vine de la Șerbănești”, și-a început povestea de viață marele actor.

„Vai de capul tău, de ai ști tu ce copii am eu”

„În comuna Sălătrucel, în fața unui sfat popular, mama stătea în mijlocul drumului și era certată de veterinara din curte că de ce n-a fost acasă să vaccineze vacile… Țipa la ea și mama tăcea. La un moment dat, am auzit-o pe mama spunând încet: <<Vai de capul tău, de ai ști tu ce copii am eu>>. Mi-a venit să plâng.

Am sărit la luptă cu veterinara. Refugiul ei, liniștea ei, pacea ei… Când îi dădeam telefon să o întreb ce face, înainte să moară, spunea că se gândea la mine. Ceea ce era adevărat”, a povestit actorul.

 „Noi, oamenii, suntem ca un bob de rouă”

Cât privește celebritatea, Florin Zamfirescu spune că l-a deranjat de multe ori. „De mic copil spuneam că mă voi face artist, dar eu mă refeream la teatru, apoi am realizat că trebuie să zic actor. Nu mi-am dorit niciodată ca urmare a experiențelor mele de scenă, să primesc laude sau aplauze pe stradă.

Am fost recent, la un spectacol al fiului meu, la Teatru Nottara și când am ieșit, lumea a început să mă aplaude pe mine. Și-am spus, atunci: Ce aveți?! Pentru băiat, a fost răspunsul. Pentru mine, fiecare spectacol a fost o experiență, un experiment, de cum ar fi, dacă ar fi.

Dacă ai fi doctor, dacă ai fi criminal, dacă ai fi Iisus. Pentru că noi, oamenii, spunea asta demult Caragiale, suntem ca un bob de rouă. Bobul de rouă reflectă tot cerul de deasupra lui”, i-a mărturisit actorul lui Denise Rifai.

Foto: Vlad Zamfirescu, fiul lui Florin, împreună cu cei doi copii ai săi

„Am patru nepoți, toți îmi seamănă”

Actorul se bucură că nepoții îi seamănă foarte mult și asta îl onorează. „Am patru nepoți, toți băieți, diferiți unul de altul, dar toți seamănă cu mine. M-a mai domolit viața, dar nu de tot. Eu totdeauna am fost de o veselie debordantă, râdeam într-una. Fie iarnă, fie vară, totul era veselie. Dar suferințe au existat. Multe. Eu cred că multe dintre acestea mi s-au datorat, am ales greșit, am înțeles greșit și am evoluat cum am putut”, a declarat acesta.

„Vindeam licheni, făceam tot felul de lucruri pentru a strânge bani”

În copilărie, problemele parcă nu se mai terminau. Tatăl a fost învățător dar, după venirea comuniștilor la putere, a fost dat afară din învățământ, acuzat de simpatii legionare. Pentru a avea ce mânca, a plecat cu familia la bunicii din partea mamei, care reușeau să se descurce financiar, mai ales datorită prunilor din livadă.

„Făceau țuică și cu aceasta ne țineau pe noi. Pe mine și sora mea. Țuica se făcea în secret, cazan propriu, dar se făcea și pentru a da la stat. Era zeciuiala. Țuica aia era vândută la piață sau de la unul la celălalt.

Era un plus cu care te salvai. La bunici eu nu am simțit foamea. Bani nu aveam, împușcam leul. Mergeam la bâlci de Sfânta Maria Mică cu 20 de lei adunați prin muncile noastre de copii. Vindeam licheni, făceam tot felul de lucruri pentru a strânge bani”, a mai declarat actorul.

„Mama nu știa, dar eu pentru măsea mai luam câte o gură. Până s-a prins și m-a culcat la umbră”

Țuica l-a ajutat să scape și de durerile de măsele care uneori erau insuportabile, iar odată s-a și îmbătat „Luam o gură, o țineam așa, dar la final n-o scuipam, o înghițeam. O dată, mi-amintesc că mi-a zis mama să mergem să plivim porumbii. Și ca să îi plivești pe cei mici, trebuie să te apleci. Iar eu cădeam în cap. Mama nu știa, dar eu pentru măsea mai luam câte o gură… Până s-a prins și m-a culcat la umbră.”, a recunoscut vedeta.

Mama lui Florin Zamfirescu s-a stins în 2019, iar vestea a fost dată de sora acestuia, pe contul de socializare. „20 şi 93 de ani! Acum ea nu mai e. S-a risipit ca un nor după ploaie… mama. Mulţumesc pentru gândurile voastre…”, sunt rândurile așternute pe o rețea de socializare de sora lui Florin Zamfirescu.

„Să te lași plimbat de val și de negânduri, e extraordinar”

Printre puținele lucruri care se cunosc despre Florin Zamfirescu este legătura extraordinară pe care o are cu copacii, pe care nu contenește să-i îmbrățișeze. Preferă fagii, pentru că au scoarța netedă și spune că atunci când îi ia în brațe, simte fluturi în stomac.

„Am în curte un tei (…)  și un nuc, care se poate îmbrățișa, pentru că e mare. Îmi place în pădure, acum e iarnă, n-am mai fost. Dar când mergi vara și pui obrazul pe el, să nu faci nimic. Să te lași plimbat de val și de negânduri, e extraordinar. Îți dă energie în piept, în inimă, te satisface. Aproape ca și îmbrățișarea unei femei”, a amintit actorul entuziasmat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre