Simona Ionescu / Redactor Șef

Gigi Becali a ratat să rămână în istorie cu un sat care să-i poartă numele

Gigi Becali a ratat să rămână în istorie cu un sat care să-i poartă numele
În luna iulie a anului 2005, o parte din România s-a confruntat cu inundații teribile. Siretul a ieșit din matcă. Localitatea vrânceană Vadu Roșca a fost acoperită în totalitate de ape. Casele s-au surpat sau au fost grav avariate. Gigi Becali a sărit în ajutorul sinistraților.

Patron al echipei Steaua pe atunci, Becali a mers în Vrancea, a vorbit cu Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean și a promis că va construi aproape 200 de case pe care le va dona celor care au rămas fără locuință. Condiția era ca primăria comunei lovitr de ape să pună pământ la dispoziție și să le facă acte oamenilor.

Sinistraților din Vadu Roșca li s-a alocat pământ pe raza comunei vecine Vulturu. Iar Gigi Becali a venit cu materiale și muncitori și a început construcția caselor ce avea să alcătuiască o nouă vatră a satului.

Încet-încet, pe măsură ce câte o casă-două erau gata, sătenii care pierduseră tot în timpul furiei apelor se mutau în noua localitate. La un moment dat, țăranii au decis să-și boteze satul cu numele binefăcătorului lor. Au anunțat public că satul lor se va numi „Gigi Becali”.

Patronul fotbaliștilor venea des pe șantierul de la Vulturu ca să vadă cum merge treaba, dacă mai e nevoie de materiale, vorbea cu oamenii și lua pulsul comunității.

Gică Popescu a donat 10 case

Gică Popescu n-a stat nici el deoparte. S-a implicat în ajutarea țăranilor rămași pe drumuri și a construit din banii lui 10 case pe care le-a donat. Locuințele au fost ridicate în satul Boțârlău, care aparține tot de comuna Vulturu. Au folost planurile arhitecturale ale lui Gigi Becali, iar casele sunt la fel cu cele din satul nou, botezat  numele latifundiarului.

Gică Popescu a donat cele 10 case și a pus condiția ca beneficiarii să nu le înstrăineze timp de cinci ani. Casele sunt exact ca și cele ridicate de Gigi Becali la Vulturu, adică au două camere și o bucătărie și un teren de aproximativ 800 de metri, primiți de la primărie.

Cum a rămas fără sat binefăcătorul

Oameni din Vadu Roșca, rămași fără case și care au pierdut totul după catastrofa din 2005, au acceptat să-și părăsească locuințele și să se mute în cele noi, ridicate în satul „Gigi Becali”, din comuna Vulturu. Unii, însă, nu au făcut pasul și au rămas pe loc, încercând să-și cârpească locuințele din chirpici. Alții au vrut și casa nouă și pe cea veche. Se gândeau să o vândă pe cea nouă, când vor primi acte de proprietate.

Statul a pus o condiție: casele nu pot fi vândute timp de cinci ani. ”Au primit act de donație, dar și actul de proprietate”, a declarat, la vremea respectivă, viceprimarul comunei Vulturu, Neculai Dumitrescu.

Gigi Becali încheiase contracte de colaborare cu fiecare dintre cei care urmau să beneficieze de noile case. Cei care au primit locuințele noi nu aveau voie să le vândă, pentru că nu existau titluri de proprietate, ele fiind în acte ale Fundației Creștine Gigi Becali.

Ei bine, după câțiva ani, s-a ales praful de satul „Gigi Becali”. Foști sinistrați au început să-și vândă casele donate,  alții au plecat prin străinătate, alții s-au retras în vechile locuințe cârpite fiindcă aveau pământ în Vadu Roșca, alții au început să facă scandal că ei n-au primit acte de proprietate pe casa donată de Becali. Puțini au rămas în vatra noului sat, bucurându-se de condiții civilizate.

Au izbucnit scandaluri, oamenii au început cu reclamații fiindcă nu puteau să vândă ce căpătaseră gratuit, curgeau acuzații chiar și la adresa lui Gigi Becali. Într-un final, binefăcătorul s-a retras scârbit din toată acțiunea lui milostivă, iar satul cel nou a rămas doar cu amintirea celor întâmplate și cu falnica biserică ridicată tot de Gigi Becali. De altfel, atunci când a avut loc sfințirea lăcașului de cult a fost și ultima vizită a lui Gigi Becali în satul care ar fi trebuit să-i poarte numele și în actele primăriei de la Vulturu.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre