A fost marinarul Gherasim în ”Toate pânzele sus”, ardeleanul-cowboy Traian Brad în seria ”Ardelenii”, comisarul Mihai Roman în filmele lui Sergiu Nicolaescu. Este considerat un uriaş al cinematografiei româneşti. Ilarion Ciobanu a făcut roluri memorabile în peste 50 de filme. Cine nu își amintește vocea sa gravă şi molcomă, cu care rostea inconfundabil ”Apăi, domnule…“
Ilarion Ciobanu a fost răpus de cancer faringian
Un cancer nenorocit, de faringe, l-a răpus pe uriaș, la 76 de ani, pe 7 septembrie 1994.
Când s-a îmbolnăvit, Ilarion Ciobanu a rămas în picioare, tot cu gândul că, vreodată, cândva, va apuca să ajungă înapoi pe malul mării, acolo unde i-ar fi plăcut să rămână pentru totdeauna.
Potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat, iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.
Ilarion Ciobanu, biografia
Ilarion Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1931, în Ciucur, o aşezare care face astăzi parte din Republica Moldova. Rămasă fără stâlpul casei, familia Ciobanu vine în Dobrogea şi se stabileşte la Constanţa, oraş unde micul Ilarion şi fraţii lui vor creşte căutându-şi locul sub soare.
”A avut o copilărie amară, cea a orfanului de tată, a copilului care s-a dus la școală cu pantofii mari și scâlciați ai mamei, a hamalului de port când junii din high-life-ul epocii dansau conga și a boogie-woogie, a brigadierului voluntar pe șantierele romantice de la Bumbești-Livezeni, a șoferului de camion a șantierului de dureroasă amintire a primului Canal, a rugbistului de performanță, poposit sau naufragiat la Institutul de Teatru, de unde a fost exmatriculat ca să poată ajunge cel mai complex actor de film contemporan”, a scris Titus Popovici, în volumul de schițe ”Un far la pensie”, 1980.
Ca să-şi ajute mama, viitorul actor face de toate şi lucrează orice, de la băiat de prăvălie, pescar, marinar, hamal, până la tractorist, miner, tâmplar, şofer şi brigadier la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Vremurile tulburi l-au purtat inclusiv prin arestul poliţiei, pentru haiduciile mărunte făcute cu tovarăşii din anturaj. Aşa intră în pielea personajelor de mai târziu, pe care le interpreta cu atâta naturaleţe pe ecran.
Teatrul nu l-a atras pe Ilarion Ciobanu
Deşi a urmat IATC-ul, teatrul nu l-a atras pe Ilarion Ciobanu. A abandonat institutul pentru că marile roluri din cinematografie îl aşteptau. Iar el a devenit Gerula („Columna“), marinarul Gherasim („Toate pânzele sus“), ardeleanul-cowboy Traian Brad (seria „Ardelenii“), comisarul Mihai Roman (din filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu), Stroe Buzescu („Mihai Viteazul“), Vasile Stegaru („Nemuritorii“), Petre („Răscoala“), Tatăl („Lumini şi umbre“) şi mulţi-mulţi alţii.
Personajul jucat de Ilarion Ciobanu reuşea să fie eroul secundar care strângea simpatia şi admiraţia spectatoril
or, care îl vedeau întruchiparea celui puternic, cumpătat, drept, viteaz, neînfricat.
Fizicul său impresionant, de fost rugbist, l-a impus definitiv în prima linie a marelui ecran. Un cancer nenorocit, de faringe, l-a răpus pe uriaș, la 76 de ani, pe 7 septembrie 1994.
Ilarion Ciobanu, familia
Ilarion Ciobanu a fost însurat de mai multe ori, de două ori cu aceeaşi femeie. Viaţa de la Constanţa, unde se simţise liber ca pasărea cerului, îşi pusese adânc amprenta asupra sa. Şi-ar fi dorit să devină marinar să cutreiere lumea într-o singură viaţă, dar actoria l-a făcut să trăiască mai multe vieţi într-una singură.
Ilarion Ciobanu a avut trei soții. Prima soție, o profesoară de franceză, a doua soție, Tamara Barna, iar a treia, Marion Ciobanu. Din ultima căsătorie are un fiu, Ioachim.
Fiul său şi al scenaristei Marion Ciobanu de la Sahia Film, Ioachim Ciobanu, a urmat cariera părinţilor, absolvind UNATC.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook