Simona Ionescu / Redactor Șef

Louis Armstrong, ”Regele jazz-ului”. Are o poveste fabuloasă

Louis Armstrong, ”Regele jazz-ului”. Are o poveste fabuloasă
Cineva, acolo sus, l-a iubit pe Louis Armstrong. Mama lui a fost prostituată, iar tatăl i-a părăsit. A crescut mai mult pe străzi unde a început să muncească și să cânte de la 7 ani. Dar soarta lui a fost să cânte pe marile scene. I se spune ”Regele jazz-ului”.

Louis Armstrong s-a născut în cel mai sărac cartier din New Orleans (Louisiana), numit ”câmpul de luptă”. Dar cei tari supraviețuiau. A făcut de toate. A vândut ziare, a fost lăptar, lustragiu. Dar destinul lui era să cânte ca nimeni altul la trompetă. Curând a descoperit că avea și o voce aparte și un chip foarte plăcut. Cu zâmbetul lui larg a cucerit America, apoi și Europa și lumea întreagă.

A început să muncească și să cânte pe stradă de la 7 ani. La 21 de ani un nume în jazz

Louis Armstrong, o poveste fabuloasă

Louis Armstrong a fost și va rămâne pentru multă vreme ”Rege” al jazz-ului. Mai ascultați o dată ”Hello, Dolly”, ”What a Wonderful World” ori ”Blueberry Hill” și veți avea o stare de bucurie uriașă.

A început să muncească și să cânte pe stradă de la 7 ani. Părinții lui l-au abandonat la o mătușă. Mama se prostitua, iar tatăl îl părăsise imediat după ce a venit el pe lume. Dar, cineva l-a ocrotit toată viața. Copilul avea talent și era și simpatic. A ajuns la școala de corecție pentru că a tras cu pistolul în noaptea de Revelion. Acolo a învățat muzică.

Mai târziu, pe la 17 ani, trebuia să lucreze cu ”cârca”, vânzând ziare și transportând cărbune în faimosul cartier roșu al orașului. Treptat, Armstrong a început să-și câștige reputația de cântăreț de blues. Unul dintre cei mai mari trompetiști din oraș, Joe „King” Oliver, a început să îl învețe subtilități și îl lua pe la spectacole.

La 18 ani, cânta pe vase de pasageri

Reputația lui Armstrong ca muzician a continuat să crească. Curând a reușit să înceteze să lucreze cu cârca și a început să se concentreze pe cariera muzicală. Era invitat să cânte la petreceri și în mici baruri.

La 18 ani, și-a petrecut vara cântând pe vasele de pasageri. Armstrong și-a perfecționat abilitățile de citire a muzicii și, în cele din urmă, a avut primele sale întâlniri cu alte legende ale jazzului.

La 21 de ani, este recunoscut ca valoros și este invitat la Chicago. Acolo a făcut și primele înregistrări. A devenit vedetă peste noapte și a câunoscut succesul cu primul său single.

În curând, Armstrong a început să se întâlnească cu femeia pianistă din trupă, Lillian Hardin. După ce s-au căsătorit în 1924, soția l-a impulsionat să se alăture Orchestrei Fletcher Henderson, cea mai bună trupă de dans afro-americană din New York City la acea vreme.

Din 1925 (avea 24 de ani), până în 1928, Armstrong a realizat peste 60 de înregistrări cu Hot Five și, mai târziu, Hot Seven. Astăzi, acestea sunt în general considerate drept cele mai importante și influente înregistrări din istoria jazzului.

Iubitorii de jazz sunt unanimi în a recunoaște în execuțiile lui Louis Armstrong inventivitate, fantezie ritmică și melodică, plus un timbru de neuitat. Cele mai mari vedete ale timpului vor cânta cu el pe scenă. Curând va juca și în filme.

Devine o celebritate de prim rang în Statele Unite. Louis Armstrong este invitat la Londra pentru a cânta în fața Regelui Angliei. Până în 1935,  locuiește mai mult la Paris și susține turnee în mai multe țări din Europa de vest.

Succes imens cu piesa “Hello Dolly”

Ultima căsătorie a artistului are loc în 1942, cu Lucille Wilson, avea să-i ofere confortul si echilibrul conjugal până la sfârșitul vieții sale. Cumpără o casă în Corona, Queens, New York, devenită Muzeul Memorial Louis Armstrong după moartea artistului.

În 1963, Armstrong înregistrează un succes imens cu piesa “Hello Dolly” cu care ajunge în Billboard Hot 100, peste cei de la Beatles. Astfel, a devenit cel mai în vârstă artist (63 de ani) cu un hit nr. 1 în topuri. Cu această piesă câștigă Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală masculină.

În 1967 lansează celebrul “What a Wonderful World” care ajunge hit internațional. Piesa a fost inclusă în 1999 în Grammy Hall of Fame. În aprilie, 2014, super hit-ul s-a vândut în 2,173,000 de exemplare, în SUA.

Louis Armstrong se îmbolnăvește de cancer la gât, dar nu renunță la trompetă, ignorând sfaturile doctorilor.

King of Jazz se stinge din viață pe 6 iulie, 1971, în casa sa din Queens, New York, la 69 de ani.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre