Simona Ionescu / Redactor Șef

Nicu Constantin a jucat în peste 9.000 de spectacole la ”Tănase” și în 20 de filme

Nicu Constantin a jucat în peste 9.000 de spectacole la ”Tănase” și în 20 de filme
Nu avea nimic care să îl facă atragător. Nicu Constantin purta ochelari cu lentile groase ca fundul sticlei de șampanie. Însă, când deschidea gura, publicul râdea cu lacrimi. Nicu Constantin a jucat în peste 9.000 de spectacole pe scena de la ”Tănase” și în 20 de filme.

Nicu Constantin s-a stins în ziua de 15 septembrie 2009, la vârsta de 70 de ani. În 40 de ani pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” a susținut peste 9.000 de reprezentații. Și Revelioanele cu el au fost memorabile.

Nicu Constantin a jucat în peste 9.000 de spectacole la ”Tănase”

Râdeai cu lacrimi la scheciurile în care juca Nicu Constantin alături de alți mari actori din Generația de Aur. Nici pe departe arătos: cu ochelari groși și fumurii, plinuț, nu prea înalt. Însă, când deschidea gura și făcea grimase, te tăvăleai de râs. E drept, și textele erau foarte bune. A plecat dintre noi  la 70 de ani, în 2009, dar din anul 2000 nu a prea mai fost căutat de producători, de regizori sau televiziuni.

În parlaresul lui Nicu Constantin se află și 20 de filme, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de emisiuni la televiziune. Nu exista Revelion fără Nicu Constantin, alături de alți mari actori care ne-au părăsit și ei. Generații de români s-au bucurat să îl vadă pe Nicu Constantin.

Nicu Constantin, biografia

  • Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, de unde provin și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina și sosise în Constanța în anul 1913.
  • Ecaterina și Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 și au avut șapte copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu – viitorul actor, şi Lică.
  • După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ştefan, ce avea asă devină căpitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, ”Independenţa”, găsindu-şi sfârşitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor.
  • Copilul Nicu Constantin a practicat diverse meserii: ajutor la bostănăria unui turc, vânzător de răcoritoare pe plajă, de lapte, de creveți la cornet, de ziare. A mai fost și sacagiu (vindea apă) și hamal în gară.
  • La 12 ani, Nicu Constantin vede pentru prima oară la Eforie spectacole cu marii artiști ai vremii. Tot atunci învață poeme lungi de 30 – 40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările școlare sau locale.
  • Primul spectacol a fost ţinut în Şcoala de Marină din Constanţa când Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul „Trio Scaramuţa”, a prezentat momentul satiric ”Mâine vom fi pe mare” în care lua peste picior pe cei din conducerea şcolii.
  • La 21 de ani, era angajat al Teatrului de revistă ”Constantin Tănase”, pe care nu l-a mai părăsit până în anul 2000, când a ieșit la pensie.
  • Din prima căsătorie, Nicu Constantin are un fiu, regizorul Răzvan Constantin.
  • Măndița Constantin, cea de-a doua soție, i-a fost alături până în ultima clipă a marelui actor.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre