Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea lui Fărâmiţă Lambru, cel mai cunoscut lăutar al României

Povestea lui Fărâmiţă Lambru, cel mai cunoscut lăutar al României
Fărâmiță Lambru era mai întâi de toate un mare lăutar, dar era și un personaj. Cânta minunat la acordeon și ”băga” și voce. Un timbru aparte. A fost solicitat să joace și în filme și a avut un succes uriaș. Viața lui se leagă de Maria Tănase.

Fărâmiță Lambru a plecat dintr-un cartier mărginaș din București și a ajuns să cânte în Franţa, Italia şi Germania. Era ”o mână” de om, cu un acordeon jerpelit în brațe. Când începea să cânte, toți spectatorii se înveseleau. Probabil că ar fi răzbit și singur în viață, dar întâlnirea cu marea cântăreață Maria Tănase i-a schimbat destinul.

Studiourile Buftea. Fărâmiță Lambru, probe foto pentru Dincolo de bariera, regia Francisc Munteanu, 1965.

Povestea lui Fărămiţă Lambru, cel mai cunoscut lăutar al României

Fărâmiță Lambru a fost un virtuoz, cel mai cunoscut lăutar al secolului trecut. Se trăgea dintr-o familie de lăutari din Bucureşti. Tatăl era violonist, Tudor Fărâmiță. Cel mic prinde repede, are ”ureche”. ”Bagă” voce, dar se pricepe bine la acordeon. Prin 1949, când îşi satisface stagiul militar, debutează la o formaţie.

Fărâmiţă îi era numele. Lambru, prenumele. Născut pe 15 septembrie 1927. În 1951, la 24 de ani, se întâlnește cu marea Maria Tănase, la Teatrul de Estradă, iar aceasta îl place pe loc.

Nişte prieteni îi spun că Maria Tănase caută un acordeonist, iar el se prezintă în faţa starului. Din ’52, până în ’56, rămânea la ”Estradă”, apoi trece la ”Constantin Tănase”. Stă aproape de Maria Tănase și devine cel mai tare rapsod al vremii. Cei doi vor colinda lumea. ”Măi, Fărâmiță, mai fă niște aer cu acordeonul tău!”, îi spunea Maria Tănase. Instrumentul jerpelit la care cânta Fărâmiță era spart la un colț și ”făcea vânt”.

În paralel cu spectacolele susţinute alături de Maria Tănase, lăutarul a cântat prin cele mai cunoscute cârciumi din Bucureşti. Nu a refuzat nici să cânte la diverse evenimente, nunți, botezuri și altele.

Fărâmiță Lambru, actor de cinema

Fiind un virtuoz recunoscut, a fost solicitat să apară și în câteva filme. Regizorul Francisc Munteanu îl invită pe Fărâmiță Lambru să animeze viața unei cârciumi bucureștene din 1925, alături de actorul Ion Dichiseanu. Debutul l-a făcut în pelicula Dincolo de barieră (1965).

Succesul este atât de mare încât Francisc Munteanu apelează la lăutarul bucureștean și în filmul următor, Tunelul, turnat la Moscova (1966). Lăutarul apare în compania lui Ștefan Bănică, Margareta Pâslaru, Florin Piersic și a lui Ion Dichiseanu.

În 1971 a apărut și în filmul Facerea lumii, în regia lui Gheorghe Vitandis și în compania actorilor Colea Răutu, Liviu Ciulei sau Toma Caragiu.

Fărâmiță Lambru a murit la 47 de ani

Bolnav de diabet şi fumător înrăit. Fărâmiță Lambru şi-a continuat cariera în ciuda primelor semne ale bolii de plămâni. Nu s-a menajat deloc şi nu a refuzat nici o invitaţie la spectacole, nunţi sau botezuri. S-a îmbolnăvit de tuberculoză şi după o grea suferinţă a murit în 1974, la 47 de ani.

Foto: Studiourile Buftea. Fărâmiță Lambru, probe foto pentru Dincolo de bariera, regia Francisc Munteanu, 1965.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre