Toți cei care l-au cunoscut pe Radu Beligan au amintiri pline de recunoștință față de marele maestru. L-au admirat, l-au respectat, l-au iubit. Mulți dintre marii actori din anii din urmă au fost ajutați și îndrumați de marele actor.
Radu Beligan a jucat până a intrat în Cartea Recordurilor
Radu Beligan a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru. Se întâmpla pe 15 decembrie 2013, la o zi după ce tocmai împlinise 95 de ani.
”Cei apropiați mi-ar putea reproșa că am fost un tată și un soț demisionar, că n-am trăit decât pentru scândura bătătorită a scenei. Nu îi pot contrazice. Dar, privind în urmă, dacă ar fi să o iau de la capăt, n-aș schimba nimic”, spunea marele actor.
Radu Beligan a jucat pe scenă până la 97 de ani şi de 300 de ori în piesa «Egoistul». A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. A fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965. A jucat în sute de piese de teatru și zeci de filme.
Marele actor a decedat miercuri, 20 iulie, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.
Radu Beligan a lansat regizori şi scenografi şi mai ales actori mari. L-a susţinut pe Sică Alexandrescu în opera sa regizorală magistrala inspirată de Caragiale. A jucat el însuşi memorabil în Caragiale, începând cu acea creaţie rămasă fără egal în „Rică Venturiano” din filmul lui Jean Georgescu. Apoi a fost unul dintre cei trei mari actori în rolul „Agamiţă Dandanache”.
Amintiri despre Radu Beligan
”Lui Radu Beligan şi direcţiei lui la Naţional, cea mai lungă din istoria primei scene, i se datorează în anii cei mai buni ai acestei direcţii. Un repertoriu bogat şi inspirat şi în alegerea curajoasă a dramaturgiei şi universale şi româneşti şi nu vom putea uita premiera absolută a capodoperei lui Camil Petrescu „DANTON”. Eveniment de excepţie şi prin regia lui Horea Popescu şi prin interpretarea personajului titular de către Mircea Albulescu. Un spectacol de o originalitate şi de o anvergură unică în teatrul românesc”, spunea scriitorul Dinu Săraru.
Radu Beligan s-a născut într-o magazie
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, județul Bacău.
”M-am născut în magazia de marfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat. Căsuța aia de două camere, care era pentru el, nu era gata și o perioadă am stat în magazia de mărfuri.
A trebuit să mă ducă să mă boteze în satul care era la trei kilometri în deal, unde erau Primăria și Biserica. Și m-au dus, era iarnă, cu o sanie acolo sus, au rezolvat toate treburile, au facut un chef, erau veseli, fericiți, mi-au aranjat în spate, acolo, pe niște paie să stau eu, iar ei s-au așezat pe o bancă, lângă cel care conducea sania. Și cântau. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul, știa frantuzește. Și, când au ajuns jos, s-au uitat în spate și copilul nu mai era. Îl pierduseră la o zdruncinătură. Căzusem în zapadă”, a povestit actorul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook