Ce soartă nedreaptă au artiștii noștri! Cu trecerea anilor, sunt tot mai neglijați de televiziuni, de posturile de radio. Este și cazul folkistului Vasile Șeicaru care refuză să apară oriunde. Din 4 martie, se află în izolare. ”Primesc niște bani lunar, «dăcât» de la YouTube.”
Vasile Șeicaru împlinește 69 de ani
”Mâine va fi ziulica mea! O să postez «Asta-i știrea»! Anul ăsta mă prinde ziua mea în izolare, pe care o respect din data de 4 martie, când virusul mi-a oprit turneul! Știu ca voi avea concerte împreună cu Bertzi și cu Socaciu, abia la toamnă, amînate pentru octombrie, dacă am înțeles eu bine! Am refuzat concerte pentru că nu mă duc în orice condiții și oriunde! Am acceptat la «Baricada folk», pentru 30 august, la Vâlcea! Voi fi desigur la Festivalul Gala Folk, «Floare de colț», organizat de Ducu, la Sighetu Marmației, intre 8-9 august! Dar eu nu cred că se vor ține când mă uit la ce se întîmplă! Dacă mă întrebați pe mine, eu nu cred ca sunt atît de multi infectati pe cît se spune! Mai vreau să vă mai spun ceva de ziua mea: ar trebui să traiesc din martie pînă acum, și de acum încolo, din drepturile de autor! Păi, eu știu ca sunt prezent aproape zilnic la Radio cu cîntecele mele, dar n-am primit nici un ban de la UCMR-ADA, de luni și luni de zile! Ultima plată a fost de 17 lei!…unde-s banii oameni buni? Primesc niște bani lunar, «dăcât» de la YouTube…! V-am spus toate astea, care n-au nici o legatură cu ziua mea, dar sunteti prietenii mei pe Facebook, și știți că vă iubesc!”, a scris pe pagina sa de socializare Vasile Șeicaru.
Vasile Șeicaru. De ce nu apare la televizor
Cantautorul Vasile Şeicaru a spus de multe ori că textele cu o încărcătură poetico-emoţională extraordinară au devenit aproape de neînţeles pentru generaţia tânără, iar în această schimbare de gusturi oamenii preferă manele şi se mulţumesc cu ”texte tinichea”.
Totuși, sunt mii de iubitori de muzică folk, iar ”veteranii” sunt apreciați. Vechii trubaduri încă umplu până la refuz săli de spectacole, fiindcă au primit recunoaşterea publicului, chiar dacă televiziunile îi ignoră.
„Adunăm un public numeros pentru că am lipsit cu toţii şi lumea a venit de drag, le-a fost dor de noi, dar şi nouă ne-a fost dor de publicul acesta. Muzica folk nu a intrat într-un con de umbră, noi suntem într-un continuu turneu, însă nu suntem vinovaţi că mass-media nu anunţă. Tot timpul suntem în concert, dar nu spune nimeni că suntem mereu în spectacole, pentru că e de bine. Încă umplem sălile, lumea vine, dar dacă nu apari la televizor astăzi, unii cred că nu exişti. Vine lumea la concertele noastre fiindcă noi suntem artişti făcuţi de public, nu de presă. În ani şi ani am străbătut ţara aceasta, am devenit credibili, este prea târziu să mai spui că dacă nu apare la televizor Socaciu, Şeicaru, Vintilă sau Ducu Bertzi lumea îi uită, nu există! S-au schimbat gusturile oamenilor şi lumea asta vrea, vrea manele, se mulţumeşte cu textele tinichea. La ora aceasta, texte cum aveam noi, făcute pe vremuri de Adrian Păunescu, cu o încărcătură poetico-emoţională extraordinară – nu erau texte, erau poezii – aproape sunt de neînţeles pentru generaţia tânără, ei nu înţeleg sensul versurilor, pentru că nu citesc”, a afirmat Vasile Şeicaru într-un interviu mai vechi.
Vasile Șeicaru, familia
În iarna lui 2006, soţia lui Vasile Şeicaru murea în urma unui scurtcircuit. Artistul a găsit-o moartă în casă. Tragedia l-a marcat profund pe cantautor. Soţia sa Gabriela a murit la 49 de ani intoxicată cu monoxid de carbon. Totul a pornit de la un scurtcircuit la televizor. Folkistul a intrat în panică atunci când ea nu i-a mai răspuns la telefon. Vasile Şeicaru se afla in casa lui din Buftea şi a fugit într-un suflet spre locuinţa din str. Speranţei unde se afla femeia. De atunci, Vasile Şeicaru nu a mai intrat în casa unde şi-a găsit soţia fără suflare. Fiul său, Mihnea, este un împătimit al muzicii rock.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook