Simona Ionescu / Redactor Șef

Viața secretă a prințesei Ana, singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a

Viața secretă a prințesei Ana, singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a
În vârstă de 72 de ani, prințesa Ana a Marii Britanii e un personaj care a încercat, mereu, să stea deoparte de ochii presei. A fost numită cel mai muncitor membru al Casei Regale.

Nu i-au plăcut aparițiile publice și, spre nefericirea ei, presa a fost mereu cu ochii pe ea. Jurnaliștii i-au analizat ținutele, au comentat fiecare moment al vieții ei. Și au avut ce comenta, în timp c prințesa Ana și-a dori doar ca publicul să uite de ea. Cea ce nu s-a întâmplat niciodată: criticii de modă îi analizau ținutele, lumea mondenă comenta pe marginea partenerilor ei.

Ana e sora mai mică a prințului Charles, care s-a simțit mereu în umbra ei

Ana s-a născut în data de 15 august, anul 1950, în rezidența Clarence House din Londra, care care e ocupată acum de prințul Charles și care se preconizează că va deveni un cadou pentru nepoții acestuia, copiii prințului William, cel mai probabil urmând să ajungă în posesia prințului George.  În acest moment mama sa nu era încă regină, iar bunicul, regele George al VI-lea era într-o stare bună de sănătate.

Prințul Charles era doar cu puțin peste un an mai mare decât sora sa, cei doi frați obișnuiau să se joace împreună, alături de bone. Au avut mai multe, spre disperarea lor: părinții nu aveau timp de ei. De altfel, adult fiind, adesea prințul Charles și-a amintit și a vorbit despre faptul că i-au lipsit părinții pe când era copil.

Ana i-a tratat pe părinți cu mult respect și recunoștință. „Nu cred ca mama ne-a îngrijit mai rău decât alte femei pe copiii lor. Îmi este foarte neplăcut să cred că cineva ar putea gândi atât de urât” – a declarat prințesa în unul din interviurile sale.

Charles a crescut traumatizat că Ana era copilul preferat al Reginei și al prințului Philip

Spre deosebire de fratele ei mai mare, Ana avea foarte multe în comun cu mama sa. Ele adorau caii și câinii. Ducele din Edinburgh, tatăl a 4 copii, avea un loc special în suflet pentru Ana. Adesea, poza Anei stătea pe biroul ducelui, în timp ce imagini cu fiii săi erau greu de văzut.

Conform biografului regal, Sally Bedell Smith, tatăl își aprecia mult fiica pentru inteligența sa. Sally scrie: „Ana este la fel de ageră, precum și ducele. Ambii nu tolerau comunicarea cu oamenii nerozi, de aceea erau foarte selectivi în căutarea unui interlocutor”.

Acest lucru a declanșat un val de gelozie din partea fratelui ei mai mare: prințul Charles a avut de suferit enorm, disperat că nu i se dădea prea multă atenție din partea părinților și crezând că sora lui, prințesa Ana  – pe lângă faptul că nu-i ajungea atenția părinților, mai suferea și de gelozie, crezând că Ana era cea mai iubită în familie. Deși Ana petrecea mult timp cu fratele său, îl susținea, practicau hipismul și mergeau la petreceri, totuși conflictele între acești doi erau mereu prezente.

Ana a devenit călăreț profsionist și a câștigat Campionatul European

Deși Ana era o tânără foarte atrăgătoare, nu s-a preocupat de viața personală și s-a dedicat totalmente școlii și muncii. În anul 1969, prințesa a absolvit școala și a început să-și onoreze cu responsabilitate îndatoririle regale: în mod regulat vizita evenimente cu caracter caritabil, se întâlnea cu oficialii guvernamentali sau cu cetățenii de rând ai țării sale. Singura plăcere pe care și-o făcea în acea epocă era sportul ecvestru.

În 1970 prințesa a devenit un călăreț profesionist, iar în 1971 a câștigat Campionatul European Individual, clasamentul Întreceri. Peste 5 ani, aceasta a plecat la Montreal, să participe la Jocurile Olimpice. În prezent, Ana este membrul onorific a comitetului Internațional Olimpic. Prin intermediul dragostei pentru acest sport, Ana și-a cunoscut primul soț – locotenentul Mark Phillips. Aceștia au făcut cunoștință în anul 1968, dar au înțeles că sunt predestinați să fie împreună abia peste câțiva ani.

Prințesa Ana s-a iubit cu fostul soț al Camillei, actuala soție a fratelui ei, Charles

În anul 1970 Ana a avut o relație de scurtă durată cu militarul Andrew Parker Bowles, cu 10 ani mai mare decât ea. Deoarece reputația acestuia nu era una prea bună, relația lor a fost una scurtă, dat frumoasă. Aceștia doi au rămas foarte buni prieteni și comunică în continuare. El este fostul soț al Camillei Parker Bowles, actuala ducesă de Cornwall, soția prințului Charles, viitorul rege al monarhiei britanice, și care, la preluarea funcției de către acesta, va deveni regină – consort.

Scriitorul britanic Phil Dampier,  spune că Andrew a fost prima adevărata dragoste a Anei, de aceea au creat o legătură spirituală atât de puternică.

Nunta Anei, motiv de frustrare pentru fratele ei mai mare

În anul 1973 Ana s-a căsătorit cu Mark Phillips. Cu un an mai devreme, Mark câștigase medalia de aur la Jocurile Olimpice din Montreal și aceasta era singurul titlu al bărbatului. Părinții Anei au aprobat această uniune, chiar dacă mirele nu avea nici un titlu aristocratic. Elisabeta a II-a chiar a dorit să ofere mirelui un titlu onorific, însă acesta a refuzat modest propunerea.

Familia regala visa ca Ana să fie fericită. Nunta a fost foarte pompoasă, chiar de ziua lui Charles. Căsătoria surorii a fost un val de frustrări pentru viitorul rege: era extrem de dezamăgit că toată atenția a revenit Anei și nimeni nu a luat în considerație ziua lui de naștere și era profund indignat de faptul că Ana și-a aranjat viața personală înaintea lui.

Tentativa de răpire a prințesei

Peste 1 an a avut loc o tentativă de răpire a prințesei, în timp ce Ana și soțul ei se întorceau de la o serbare caritabilă. Mașina acestora a fost blocată de către o altă mașină, condusă de Ian Ball, în vârstă de 26 de ani. Acesta a reușit să-l rănească pe șoferul și bodyguardul Anei, precum și pe un jurnalist de la The Daily Mail. După cum s-a aflat, Ian planifica răpirea prințesei, cu scopul de a primi o recompensă de 2 milioane de lire sterline pe care voia să îi doneze Serviciului Național de Protecție a Sănătății.

Ana a încercat să negocieze cu Ian, explicându-i că nu dispune de o astfel de sumă. Însă, acesta nu a lăsat-o să plece. „Eram foarte furioasă. Îi explicam că nu voi ieși din mașină și deja doream să-l lovesc. M-a oprit doar faptul că acest individ ar fi putut cu ușurință să tragă în mine”, și-a amintit prințesa. Ulterior, s-a dovedit că răpitorul suferea de o boală psihică, fapt ce l-a scăpat de închisoare. El a fost trimis pentru tratament la o clinică de psihiatrie.

În anul 1977, prințesa Ana a devenit mamă. Fiul său a fost numit Peter. Trei ani mai târziu, Ana a dat naștere și unei fiice, pe nume Zara.

A doua căsătorie a prințesei Ana

Cei doi copii însă, nu au făcut ca relația lui Mark și Ana mai puternică. Dimpotrivă, aceștia au început să se îndepărteze. Mark își petrecea tot mai des timpul liber cu prietenii săi și în compania altor femei, iar Anna, tânără și atractivă,  la fel, se bucura de atenția admiratorilor. Prin urmare, s-au despărțit în anul 1989. Doi ani mai târziu s-a aflat de fiica nelegitimă a lui Mark și Heather Tonkin, o profesoară din Noua Zeelandă. Heather afirma că fetița sa de 5 ani, Felicity, este fiica lui Mark și că toți acești ani el o ajuta financiar. Testul de ADN a dovedit paternitatea, iar în anul 1992, Mark și Ana au divorțat.

Inima Anei era deja ocupată. Noul ales al prințesei a fost adjunctul reginei, Timothy Lawrence, cu care s-a căsătorit imediat după divorț, în cadrul unei ceremonii modeste, care a avut loc în Scoția. Noul cuplu nu a avut copii, dar Timothy se înțelegea foarte bine cu copii Anei, Peter și Zara.

Modul de viață al Anei a fost mereu destul de modest. Aceasta a redus la maxim numărul personalului, iar aceleași ținute sunt purtate ani la rând. Când vine vorba de  preferințele gastronomice, prințesa mănâncă fără probleme inclusiv fast food și evită orice lux sau produse exotice în alimentație.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre