Proiectul girat de ministrul Marcel Vela pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti îi va împiedica pe producătorii de filme sau de spectacole de teatru să mai aibă acces la uniformele de poliţist.
Conform noului proiect, va fi abrograt articolul 10 din HG nr. 1061/2002. Asta înseamnă că uniformele de polițist nu vor mai putea fi închiriate pentru filmări. Prin urmare, Robi din Las Fierbinţi va trebui ori să își schimbe ocupația profesională, ori să umble cu uniforma deja ponosită.
La articolul 10, care va fi abrogat, se menţiona că uniforma poate fi închiriată persoanelor juridice pentru activităţi culturale şi filmări.
Motiv ridicol invocat pentru abrogarea art 10
Decizia de a abroga articolul are rațiuni financiare, dar, în fond, motivul e ridicol. Să vedeți de ce. Închirierea grevează bugetele unităţilor de poliţie, întrucât tarifele percepute nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietăţii de talii şi mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri.
„În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior poliţiştilor deoarece nu se mai află în starea calitativă „nou”, constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unităţii de poliţie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
Producătorii de film nu vor putea fabrica replici ale uniformelor de poliţie pentru filmări pentru că o asemenea activitate este pedepsită prin lege, de aproape un deceniu. În România e ilegal să faci replici ale uniformelor.
„În prezent, potrivit art. 8 din H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, producerea şi comercializarea unor articole din compunerea uniformelor de poliţie, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziţie, sunt interzise, fără însă a fi reglementată o pedeapsă pentru încălcarea acestor prevederi”, se mai arată în expunerea de motive.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook