Rodica Tapalagă, o prezență diafană în Revelioanele de altă dată

Rodica Tapalagă, o prezență diafană în Revelioanele de altă dată
Frumoasă, delicată și talentată. Actrița Rodica Tapalagă a lipsit și în acest an de la Revelioanele televiziunilor. A fost răpusă de o boală misterioasă care au chinuit-o 7 ani.

Avea 26 de ani când a jucat în primul film (1958), în comedia „Alo?…ați greșit numărul!”, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu.

Rodica Tapalagă, o prezență diafană în Revelioanele de altă dată

Rodica Tapalagă era nelipsită din emisiunile de divertisment și de Revelion. Foarte frumoasă, diafană, foarte talentată. Cânta, dansa, o mare vedetă. Părea vulnerabilă, dar nu era: a avut roluri vulcanice, de forță.

Ați văzut-o în ”Artista, dolarii și ardelenii”, în Tănase Scatiu, în zeci de roluri pe scenele de teatru Craiova, Bulandra, Nottara, Mic. A devenit foarte cunoscută și iubită după ce a început să apară la TVR, iar vocea ei inconfundabilă a fost mereu prezentă la radio.

A fost o prezență diafană în Revelioanale regizate de Tudor Vornicu și Alexandru Bocăneț.  Era sora mai mică a unui alt actor uriaș, Ștefan Tapalagă și jucau deseori împreună.

Rodica Tapalgă. O boală misterioasă a chinuit-o șapte ani

Actrița Rodica Tapalagă ne-a părăsit în 18 decembrie 2010, după ce o boală misterioasă a chinuit-o șapte ani. Însă, milioane de români o iubesc și astăzi pentru o carieră de excepție.

Era sora mai mică a unui alt actor uriaș, Ștefan Tapalagă și jucau deseori împreună. Actorul a murit subit, în 1994, la 61 de ani.

Când a murit, Rodica Tapalagă avea 71 de ani. Actrița suferea de o boală misterioasă, colagenoză, după cum a povestit fiul actriței, Barbu Popescu, la moartea mamei sale.

În ultimele luni de viață, Rodica Tapalagă a fost spitalizată. Cauzele ce provoacă colagenoza nu sunt cunoscute. Se presupune că este vorba despre o tulburare a sistemului imunitar, câteodată ereditară.

Cine a fost Rodica Tapalagă

Actriţa Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939 la Dorohoi, judeţul Botoşani, vecină de stradă cu familia altui actor uriaș, Octavian Cotescu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti în 1959.

A întruchipat personaje de neuitat şi în filme, colaborând cu regizori, precum: Dan Piţa, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Mircea Daneliuc.

Distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN pe 1976 pentru rolul din ”Tănase Scatiu”.

În 2001 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Timp de aproape jumătate de secol, a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte, cu care avea un fiu, Barbu Popescu.

În ultimii 4 ani de viaţă, Rodica Tapalagă se retrăsese din viaţa publică şi artistică, din pricina bolii care o măcina.


Ce l-a legat pe Bogdan Stanoevici de Ioan Luchian Mihalea