Acest român este părintele calculatoarelor. Academia i-a înscris numele în istorie

Acest român este părintele calculatoarelor. Academia i-a înscris numele în istorie
Istoria calculatoarelor românești se leagă de numele unui faimos academician. El a pus în funcţiune primul calculator electronic din Europa de Est.

L-a felicitat Gheorghe Gheorghiu Dej, l-a medaliat Ceaușescu, dar și Iliescu. Academia Română l-a făcut membru de onoare.

El este părintele calculatoarelor electronice din România. Academia din Bulgaria i-a înscris numele în istoria tehnicii de calcul

Născut în Basarabia, Victor Toma a fost unul dintre refugiații basarabeni care au reușit să impresioneze lumea printr-o perseverență uluitoare, o inteligență rar întâlnită și mult caracter. În jurul anilor 1940, acesta a ajuns în România, iar cinci ani mai târziu a devenit absolventul Universității Tehnice, Secția de radio-comunicații.

În perioada în care a lucrat pentru concernul Tesla din Praga (anii 1946-1948), basarabeanul a reușit să facă și prima sa invenție. E vorba de un releu electronic discriminator de tensiune. O lucrare incredibilă brevetată în Cehoslavia. Dar oprită de Ministerul Apărării pe motiv că nu era destinată… publicului larg. Adevărul era însă cu totul altul: Toma lucrase la un proiect secret militar fără să aibă nici cea mai mică cunoștință.

Basarabeanul a scos și CET-501, un calculator cu performanţe superioare

În anul 1964, Victor Toma reușește să scoată la lumina zilei un calculator românesc 100%, realizat la Institutul de Fizică Atomică din București, cunoscutul CET 500. Toma a realizat totodată și primele calculatoare electronice din România din generaţia I-a, pe bază de tuburi electronice şi  cilindru magnetic de memorie.

Dar și din generaţia II-a, tranzistorizate şi cu memorie operativă pe ferite. N-a mai durat mult și în anul 1966, basarabeanul a scos și CET-501, un calculator cu performanţe superioare în privinţa vitezei. Dar și a capacităţii memoriei operative, a setului de instrucţiuni şi a echipamentelor periferice folosite.

Singura sa extravaganță a fost o mașină

Pe marele academician nu l-au interesat niciodată banii, era îndrăgostit iremediabil de calculatoare și invențiile sale. Singura sa nebunie a fost o mașină pe care a cumpărat-o în rate. Și și-a împlinit un vis: a făcut ocolul lumii. Academicianul Victor Toma s-a stins în 2008.

Sursă foto: alchetron