Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a aflat cu ce au fost tratate viorile create de Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri

S-a aflat cu ce au fost tratate viorile create de Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri
Potrivit unui nou studiu, s-a descoperit motivele pentru care viorile antice create de Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri sunt atât de căutate.

Realizate în secolele XVII și XVIII, viorile lui Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri sunt vândute acum cu zeci de milioane de dolari. Ce tratamente au aplicat lutierii.

S-a aflat cu ce au fost tratate viorile create de Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri

Chiar dacă au trecut sute de ani de când au fost fabricate, viorile lui Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri sunt parcă pe zi ce trece și mai populare. Un ultim studiu a scos la iveală faptul că maeștrii au folosit niște tratamente chimice care le aplicau pe lemnul instrumentelor. Specialiștii au studiat în acest sens placa de rezonanță a viorii și au constatat că aceasta este subțire și ușoară, iar aici au fost aplicate pentru început tratamentele chimicale.

Stradivari și Guarneri aveau propria metodă de procesare a lemnului

„Acest nou studiu dezvăluie că Stradivari și Guarneri aveau propria metodă individuală de procesare a lemnului. Căreia i-au acordat o semnificație considerabilă. Poate că și-au dat seama că sărurile speciale folosite pentru impregnarea lemnului au oferit materialului forță mecanică. Precum și avantaje acustice”, a explicat Joseph Nagyvary, biochimist la Universitatea Texas A&M din SUA, potrivit Descopera.

Tratament pe bază de sulfați de borax, zinc și cupru, alaun și apă de var

Potrivit Science Alert, folosind o combinație de tehnici s-a ajuns la concluzia că vechii lutieri ar fi folosit un tratament pentru lemn alcătuit din sulfați de borax. Dar și zinc și cupru, precum și alaun și apă de var. Iar acest tratament nu a fost utilizat doar la suprafața lemnului, ci și în interiorul acestuia. E posibil chiar, spun oamenii de știință, ca plăcile de rezonanță să fi fost introduse într-un amestec special făcut de lutieri și ulterior folosit.

Lutierii au folosit acest tratament pentru ca lemnul să nu fie infestat cu viermi

„Prezența acestor chimicale indică o colaborare între lutieri și farmaciștii de la acea vreme. Atât Stradivari cât și Guarneri și-ar fi dorit să trateze lemnului pentru a preveni infestarea cu viermi”, a adăugat Nagyvary. Chiar și așa, secretul celor mai incredibile viori nu va fi descoperit niciodată cu adevărat.

Sursă foto: descopera

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre