Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a dat legea. Cum trebuie să-și arate românii respectul față de drapelul și imnul României

S-a dat legea. Cum trebuie să-și arate românii respectul față de drapelul și imnul României
O nouă lege apărută marți schimbă cadrul legal al arborării drapelului României și al intonării imnului național. Care sunt noile reglementări.

Potrivit noii legi, pe drapelul României nimeni nu are voie să adauge ale inscripții sau simboluri. De asemenea, când este intonat imnul, toată lumea trebuie să cânte sau să păstreze tăcerea.

Noua ordonanță intră în vigoare pe 23 iunie

Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României va fi modificată începând cu data de 23 iunie, când intră în vigoare Legea 176/2023.

Prin noua ordonanță va mai fi introdus un paragraf prin care se arată că “pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”. De asemenea, s-a decis că “pe toată durata intonării imnului național, asistența va intona imnul sau va păstra tăcerea”.

S-a schimbat legea privind drapelul și imnul României

Unde va fi arborat drapelul

Prin aceeași lege s-a decis ca în locul în care va fi arborat steagul României să fie pus și drapelul Uniunii Europene, și cel al NATO. Guvernul va trebui să modifice normele privind arborarea drapelului României intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, cuprinse în HG nr. 1.157/2001 în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.

Ce amenzi se dau dacă va fi încălcată legea

Cine nu respectă legea, va suporta consecințele. Dacă drapelul României are altă formă, alte dimensiuni, este de alt model, iar culorile au o altă intensitate decât cele stabilite prin lege, se primește amendă între 500-1500 de lei. În cazul în care autoritățile sau instituțiile publice nu arborează drapelul sau intonează imnul național folosind alt text decât cel stabilit de lege, amenzile sunt cuprinse între 2.500 – 5.000 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre