S-a îmbogățit! A găsit o comoară cu detectorul de metale

S-a îmbogățit! A găsit o comoară cu detectorul de metale
Un prahovean va fi un om foarte bogat. Pasionat de istorie și de povești cu comori, bărbatul și-a luat detectorul de metale și a plecat pe coclauri. A găsit monede, inele, cercei și brățări de aur. Va fi răplătit cu vârf și îndesat.

O comoară adevărată a fost descoperită în județul Prahova. Bărbatul please cu detectorul de metale pe coclauri și a avut noroc. A descoperit comoara visată. Le-a dus la muzeu și va fi răsplătit pentru asta. Tezaurul este alcătuit din 40 de piese cercei și monede din aur și argint. Este o descoperire unică în România.  A fost datată pe la sfârșitul secolului XI.

S-a îmbogățit! A găsit o comoară cu detectorul de metale

Un tezaur unicat în România  a fost descoperit cu detectorul de metale de către un pasionat de istorie. Bărbatul a  plecat prin locuri mai puțin circulate și a avut noroc. Comoara a fost decoperită în zona de sud a județului Prahova, a anunțat Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Descoperirea este foarte importantă, podoabe și monede bizantine de secol XI. Tezaurul este alcătuit din 40 de piese cercei și monede din aur și argint.  Literatura de specialitate nu cunoaște în România nici un tezaur similar. Piesele de podoabă și monedele sunt confecționate din electrum (aliaj de aur și argint). Cercetătorii muzeului spun că ar fo fost puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081.

Tezaurul ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul este o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.

Tezaurul este alcătuit din 40 de piese cercei și monede din aur și argint

Căutătorul de comori va fi recompensat

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmează să facă un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri.

Șeful Biroului arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă, a precizat că piesele descoperite vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional. Cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului. Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp