Inițial a ales arheologia și antropologia, înainte de a trece la istorie. Perioada în care a învățat a fost plină de evenimente.
Un mit nedovedit despre perioada petrecută la istorica instituție a fost acela că garda de corp a lui Charles, care trebuia să asiste la toate cursurile sale, a susținut aceleași examene și a obținut o notă mai mare.
Indiferent de veridicitatea afirmației, Charles a declarat ulterior că s-a bucurat „enorm” de perioada petrecută la Cambridge, unde a jucat și în faimoasa trupă de scenete „Footlights”. În 2016, Charles a dezvăluit că a fost lovit de un autobuz în timp ce se plimba cu bicicleta în calitate de student și a recunoscut că nu știe cum a supraviețuit.
Primul moștenitor care a mers la școală
Educația lui Charles a început cu un tutore la Palatul Buckingham după ce a împlinit cinci ani. El a devenit apoi primul moștenitor al tronului care a mers la școală când a fost înscris la Hill House School din vestul Londrei. Viitorul rege a petrecut apoi patru ani la școala pregătitoare din Cheam, între 1958 și 1962, înainte de a fi trimis la prestigioasa Gordonstoun din Scoția, la ambele școli învățând și tatăl său, prințul Philip.
Roadele educației sale au fost șase GCE O-levels – precursorii GCSE-urilor – și două A-levels: un B în istorie și un C în franceză.
Charles a ales școala în locul armatei
Charles a rupt tradiția regală și a ales să meargă la universitate în loc să intre direct în armată, așa cum făcuseră moștenitorii anteriori ai tronului. În prima sa zi la Trinity College, care fusese fondat de strămoșul său îndepărtat, regele Henric al VIII-lea, în 1546, Charles a sosit cu întârziere din cauza mulțimii uriașe care se adunase pentru a-l vedea.
Când i s-a urat noroc, viitorul rege a răspuns: „Voi avea nevoie de el”. Vecinii de atunci ai Prințului de Wales din cămin au fost aleși cu grijă.
Inspirat de un gunoier
Charles a apărut în mai multe spectacole, iar într-unul dintre acestea, numit Scoop a stat lângă o pubelă de gunoi. El a spus că a fost inspirat de un gunoier care cânta imnul de Crăciun O Come All Ye Faithful în timp ce își făcea rondul de dimineață.
Amintindu-și mai târziu de acest calvar, Charles a povestit cum a trebuit să se obișnuiască cu „zgomotul motorului unui camion de gunoi al Consiliului Districtului Urban Cambridge, care urca și cobora asurzitor la ora 7 dimineața, acompaniat de refrenul monoton și jovial al gunoierului care cânta O Come, All Ye Faithful și de zăngănitul de cap al coșurilor de gunoi. (…)
Și noaptea era greu de ignorat notele atemporale ale Imnului Național sau ale „Land of my Fathers”, punctate de dezintegrarea melodioasă a sticlelor și de vocile vesele ridicate în conversație, care ajungeau până la limitele baricadate ale camerei în unele ceasuri întunecate și nepământești ale nopții”.
Cum a învățat galeza
În timpul celui de-al doilea an la Cambridge, Charles a petrecut un semestru la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor pentru a se pregăti pentru învestirea sa. Acolo a fost învățat galeza de către academicianul naționalist Dr. Tedi Milward.
Relația lor a fost descrisă pe ecran în cea de-a treia serie a serialului Netflix The Crown. În timp ce se afla în Țara Galilor, Charles a vorbit despre perioada petrecută la universitate și despre cariera sa de actor în devenire. „Întotdeauna am fost distribuit în roluri mai degrabă serioase în Shakespeare și întotdeauna m-am gândit la mine mai mult ca la un personaj comic. Îmi place să fac roluri comice.
În cele din urmă am reușit să fac câteva în revista pe care am făcut-o la Cambridge și ca preot într-o altă piesă pe care am jucat-o acolo. Dar mi-a plăcut să fac Macbeth. Îmi place limba lui Shakespeare, să o rostogolesc de pe limbă și să încerc să-mi captivez publicul cu cuvinte atât de minunate – este intrigant”, a spus Charles.
„Eu chiar am vrut să merg la universitate”
Pe de altă parte, Charles a menționat că „sunt unul dintre acei vagabonzi proști care au mers la universitate. Ei bine, cred că m-a ajutat. Vedeți voi, eu chiar am vrut să merg la universitate pentru că am simțit că nu am avut suficientă educație la școală și am simțit că dacă merg la universitate încă trei ani, aș fi completat totul și aș fi avut mai mult decât atât. (…)
Pentru mine este întotdeauna cea mai mare plăcere să mă întorc la Cambridge. Întotdeauna m-am simțit atât de norocos că am putut să studiez la această universitate. Totul a trecut într-o clipită și sunt îngrozit să realizez că în scurt timp, de fapt anul viitor, se vor împlini 50 de ani de când am venit!”, a mărturisit mai târziu regele Charles.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook