Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a mai spulberat un mit

S-a mai spulberat un mit
Multă vreme s-a crezut că științele exacte și matematica sunt mai potrivite unora decât altora. S-a spus mult timp că matematica e pentru băieți.

Oamenii de știință au vrut să clarifice lucrurile. Ei bine, au mai spulberat un mit. Băieții și fetele au fix aceleași abilități la matematică. Dezvoltarea creierului lor este echivalentă, procesează operațiunile în același mod și pun același interes în numere. Jessica Cantlon, o cercetătoare din cadrul Universității Carnegie Mellon din Statele Unite, a condus o echipă care a examinat amănunțit dezvoltarea creierului copiilor mici.

Cercetările au negat faptul că „mintea” fetelor ar avea deficiențe biologice pentru învățarea matematicii. „Știința nu se aliniază cu credințele populare”, au declarat Cantlon,  Ronald J. și Mary Ann Zdrojkowski, profesori cercetători la Colegiul Dietrich al Umanilor și Științelor Sociale. „Vedem că creierele copiilor funcționează în mod similar, indiferent de sex. Sperăm că putem schimba așteptările față de ceea ce copiii pot realiza în matematică”, au mai spus aceștia.

Studiul a fost efectuat cu ajutorul unui RMN care a măsurat activitatea creierului la 104 copii mici, între 3 și10 ani, dintre care 55 de fete. Măsurătoarea s-a făcut  în timp ce copiii vizionau un videoclip educativ despre matematică (operații de numărare și adunare).

Cercetătorii au comparat scanările de la băieți și fete pentru a evalua similitudinea creierului. În plus, echipa a examinat maturitatea creierului comparând scanările copiilor cu cele luate de la un grup de adulți (63 de adulți, dintre care 25 de femei). Aceștia au urmărit aceleași videoclipuri de matematică.

După ce acest experiment s-a încheiat, oamenii de știință au comparat statisticile. Astfel s-a demonstrat că  nu există nicio diferență în dezvoltarea creierului fetelor și băieților. Ba mai mult, nu a existat nicio diferență în modul în care băieții și fetele prelucrează operațiile de matematică. Cei testați au dat dovadă de aceeași atenție la urmărirea clipurilor.

Sursa foto: Pixabay / Geralt

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre