Simona Ionescu / Redactor Șef

Ai ținut tot postul? Uite cum poți trece la festinul de Paște fără problem digestive. Sfatul nutriționistului

Ai ținut tot postul? Uite cum poți trece la festinul de Paște fără problem digestive. Sfatul nutriționistului
După șapte săptămâni în care ați consumat numai alimente de post, diversitatea meniului specific meselor de Paște v-ar putea aduce probleme digestive, dacă nu țineți cont de câteva sfaturi. Respectarea meselor principale și evitarea asocieri mai multor feluri la o singură masă v-ar putea scuti de neplăceri.

Trecerea de la alimentația de post, care este bogată în fibre și săracă în grăsimi, la meniurile care cuprind toate grupele de alimente, trebuie să fie făcută treptat. Acesta este, în primul rând, secretul pentru a evita disconfortului abdominal și tulburările digestive, spun medicii.

„Mâncărurile specifice sărbătorilor sunt, în general, mai greu digerabile, fiind foarte bogate în grăsimi și în proteine de origine animală și mult mai sărace în fibre. După consumul unei cantități prea mari din acest tip de alimente pot apărea durerile abdominale și disconfortul cauzat de supraalimentare. Astfel, stomacul este forțat să își mărească volumul, existând și riscul ca alimentele consumate să nu poată să fie digerate corespunzător. Mai mult, supraalimentarea poate cauza și  producerea unei cantități excesive de gaze la nivelul colonului, care pot cauza balonare, flatulență și disconfort suplimentar”, spune nutriționistul Adina Rusu, conform bzi.ro.

Fără „de toate”

Trebuie să respectați mesele principale ale zilei și să nu mâncați „de toate” în același timp. Astfel, veți evita supraalimentarea și toate problemele digestive care vin la pachet, în aceste cazuri. În ceeace privește desertul, pe acesta trebuie să-l serviți la câteva ore distanță de o masă principală.

„Trebuie evitate asocierile alimentelor care au foarte multe grăsimi, cum ar fi salatele cu maioneză sau carnea grasă. De asemenea, nu se recomandă consumul alcoolului în exces și nici asocierea acestuia la meniurile foarte bogate în grăsimi. Se recomandă evitarea băuturilor bogate în zahăr, cum ar fi sucurile acidulate.”, mai spune nutriționistul.

Și nu uitați de hidratare!

Chiar dacă este sărbătoare, o cantitate suficientă de lichide, în special de apă, ajută foarte mult la digestie și la reglarea apetitului.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre