Sunt la fel de vechi ca istoria, dar sunt puține persoane care cunosc ce rol au asupra organismului dușurile calde-reci, cunoscute dușuri scoțiene.
Folosite din vechime de yoghini și călugări, dușurile scoțiene au început să fie tot mai căutate în ultima perioadă. Specialiștii spun că acestea reușesc să vă energizeze mai mult ca orice cafea bună. Și asta pentru că odată ce ați intrat în apă rece, creierul se oxigenează mult mai bine, circulația sanguină crește, la fel și nivelul de adrenalină.
Cresc imunitatea
Conform unui studiu realizat în 1993 de Thrombosis Research Institute din Marea Britanie, persoanele care obișnuiesc să facă dușuri scoțiene zilnic vor avea parte de o creștere a numărului de celule albe din sânge.
Acestea reușesc să țină departe virusurile și bacteriile din organism și cresc imunitatea. Potrivit dr. Joseph Mercola apa rece favorizează irigarea așa cum trebuie a organelor interne, contribuind la reducerea tensiunii arteriale și la curățarea arterelor.
Oferă părului un aspect sănătos
Dușurile scoțiene sunt excepționale și pentru ten și podoaba capilară. Specialiștii recomandă să vă spălați cu apă rece pe față pentru că porii vor fi închiși, iar coșurile nu-și vor mai face apariția atât de repede. Tot apare rece închide și porii aflați pe scalp și astfel părul va fi mai strălucitor și mai sănătos.
Pentru a nu răci, spălați părul în mod obișnuit, iar la final, clătiți rapid cu puțină apă rece. Nu în ultimul rând, dacă aveți febră musculară după ce faceți sport, un duș scoțian e tot ce aveți nevoie pentru a reveni la forma inițială. Depresia, considerată boala secolului este atenuată până la vindecare folosind dușurile scoțiene.
Studiile au scos în evidență faptul că expunerea la apă rece timp de două minute după ce ați făcut un duș cald crește nivelul de beta-endorfine din creier. Dușurile scoțiene nu sunt indicate persoanelor care suferă de boli de inimă, celor cu tensiune arterială crescută, dar și celor care suferă de răceală și gripă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook