Simona Ionescu / Redactor Șef

Bronzează-te după sfatul medicilor. Orele perfecte de expus la soare în siguranță

Bronzează-te după sfatul medicilor. Orele perfecte de expus la soare în siguranță
Expunerea la soare este benefică pentru organism, cu o condiție de o importanță majoră. Trebuie respectate anumite intervale orare. Cu alte cuvinte, nu e suficient să te ungi cu loțiuni cu factor de protecție.

Medicii dermatologi au cele mai bune sfaturi despre cum poți să obții un bronz perfect, irezistibil. În plus, respectând intervalele recomandate de ei, ai posibilitatea să favorizezi sinteza vitaminei D, un nutrient atât de necesar corpului uman, pentru fortificarea sistemului imunitar, pentru ameliorarea durerilor articulare, prevenirea rahitismului la copii sau a osteomalaciei în cazul adulților.

Orele potrivite pentru stat la plajă

Soarele ne afectează în mod diferit pe fiecare dintre noi. În funcție de tipul de pigment pe care îl avem și de vârstă, avem nevoie de un anumit timp de expunere la razele solare. De pildă, pentru copii și adolescenți sunt suficiente 20 de minute de expunere la soarele dimineții ca să sintetizeze vitamina D. În situația adulților, femeile au nevoie de mai mult soare, între 30 și 40 de minute de expunere zilnică, iar bărbații doar de 10 minute, pentru a-și lua necesarul de vitamina D.

Radiațiile ultraviolete sunt extrem de nocive în intervalul 10.00 – 15.00 și pot dăuna pielii, pe timpul verii, chiar și atunci când afară este înnorat. Dermatologii ne recomandă să ajungem la plajă undeva în jurul orei 6.00 dimineața și să ne bucurăm de soare până la ora 8.00 sau cel târziu 10.00. În acest fel, avem șansa să obținem un bronz fără nici un fel de arsuri solare.


Noi reguli de călătorie pentru turiștii români: într-o țară deja nu mai au voie să intre

Horia Brenciu și-a dus soția la malul mării. Pariem că a fost invers! EXCLUSIV


După amiază, putem profita de expunerea la soare, fără niciun pericol, după ora 17.00, când razele ultraviolete nu sunt nocive pentru piele.

Măsuri de protecție pentru expunerea la soare

Indiferent de ora la care stai la soare, ai nevoie de cremă de protecție solară, chiar dacă pielea ta este mai mult sau mai puțin sensibilă la radiațiile ultraviolete. Crema de protecție trebuie să aibă un SPF mai mare de 15 pentru a fi eficientă, iar cu cât pielea ta este mai deschisă la culoare, cu atât mai multă nevoie de o cremă cu un SPF mare.

Ca să fii întotdeauna în siguranță, încearcă să folosești un produs cu un spectru larg de protecție, care să te ferească și de razele de tip UVA și de cele UVB, și care să fie rezistentă  și la apă.

Când se aplică crema de protecție solară

Crema de protecție solară se aplică cu 15 – 20 de minute înainte de expunerea la soare, după care se reaplică la fiecare 2 ore sau după baie, în caz de transpirație sau după ștergerea cu prosopul.  Pielea este cel mai mare organ al corpului. 90% din cazurile de îmbătrânire prematură a acesteia sunt cauzate de expunerea solară excesivă.

Sursa foto: Pixabay / Marijana 1

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre