Simona Ionescu / Redactor Șef

Caloriile „negative” – noua revelație în cura de slăbire

Caloriile „negative” – noua revelație în cura de slăbire
Toate alimentele au calorii. Ideea de calorii „negative” este că unele alimente necesită un consum de energie mai mare pentru procesarea lor, comparativ cu aportul caloric adus. De aici și ideea avansată de nutriționiști că poți mânca oricât de multe alimente din acestea pentru că vei slăbi.

O persoană se îngrașă atunci când aportul caloric e mai mare decât consumul. De exemplu, organismul are nevoie de 150 de calorii pentru a digera o porție de desert de 400 de calorii. În concluzie,  rămân 250 de calorii pe care, dacă nu le consumă prin alte activități, le transformă în depozite de grăsime.

Potrivit teoriei caloriilor negative, pentru a te menține în formă și pentru a slăbi trebuie să consumi alimente ce au, de exemplu, 100 de calorii și care necesită în medie 150 de calorii pentru a fi digerate. Astfel, arzi 50 de calorii în plus pe măsură ce doar mănânci.

De exemplu, 100 de grame de broccoli conțin 25 de calorii și necesită, pentru a fi digerate, 80 de calorii, rezultând o pierdere de 55 de calorii, care se vor extrase prin scăderea cantității de grăsimi din corp.

Există foarte multe alimente care au un nivel scăzut de calorii, au gust bun și proprietăți calorice negative. Dacă vrei să slăbești, nu este cazul să te înfometezi, poți slăbi natural, mâncând pe săturate. Iată o propunere de meniu: începe dimineață cu o salată de fructe, la prânz poți să alegi legume fierte sau la grătar, iar seară o porție de carne slabă. Organismul va folosi mai multe calorii pentru a metaboliza nutrienții din alimentele pe care le primește ca hrană.

Dieta cu calorii negative

Acest regim alimentar propune un consum regulat, la mesele și gustările zilnice a acelor alimente care conțin calorii „negative”. În acest mod, spun specialiștii, se poate slăbi până  la 1-2 kilograme săptămânal, iar scăderea în greutate se va face în mod sănătos, diminuându-se  grăsimea corporală și nu masa musculară.

Lista alimentelor cu calorii ”negative”

Sparanghel

Broccoli

Fasole

Varză

Morcovi

Conopidă

Țelină

Ardei iuți

Castraveți

Roșii

Andive

Usturoi

Salată

Ceapă

Praz

Napi

Spanac

Dovlecei

Sfeclă

Varză de Bruxelles

Kale (varza chinezească)

Mere

Merișoare

Afine

Grapefruit

Lămâi

Portocale

Mandarine

Clementine

Ananas

Zmeură

Mango

Căpșuni,

Mure

Pepene roșu

Pepene galben

Caise

Piersici

Sursa foto: Pixabay / keram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre