Simona Ionescu / Redactor Șef

Când e cazul să mergi la urgență cu o durere de cap

Când e cazul să mergi la urgență cu o durere de cap
Durerea de cap este una dintre cele mai comune dureri. Există peste 150 de tipuri de dureri de cap. Însă numai 3 tipuri sunt cele care ar trebui să ridice semnale de alarmă și să vă trimită de urgență la medicul neurolog.

Până la 75% dintre adulții din toată lumea a avut o durere de cap în anul care a trecut, scrie doctorulzilei.ro. De altfel, durerile de cap sunt o cauză majoră de absenteism de la birou și de la școală. În același timp au un impact negativ asupra vieții sociale și de familie. Pentru unii oameni lupta constantă cu aceste dureri este o sursă de anxietate și depresie.

Când e cazul să mergi la urgență cu o durere de cap

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap. Însă numai 3 tipuri sunt cele care ar trebui să ridice semnale de alarmă și să vă trimită de urgență la medicul neurolog.

  1. Prima este o durere de cap care apare foarte brusc, este foarte intensă sau este asociată cu un semn neurologic clar cum ar fi un deficit motor, o slăbiciune musculară, o problemă de coordonare, o problemă de vedere sau greață și vărsături pe care nu le poți opri.
  2. O altă durere de cap care m-ar duce la neurolog ar fi una atipică, adică una care apare direct cu vărsături și greață, care se instalează în prima parte a zilei, care vine cu o senzație de somnolență și de confuzie sau cu modificări subtile de echilibru sau de coordonare.
  3. O a treia categorie de durere de cap îngrijorătoare este durerea care nu trece. În ciuda faptului că o știu de mult și iau medicamente, această durere tot persistă. Însă cel mai grav aspect într-o durere de cap este prezența acestor alte simptome neurologice, fie că este amorțeală pe jumătate de față sau de corp, scădere de putere sau somnolență. Acestea trebuie să te îndrume de urgență spre ambulanță sau camera de gardă.

Cauze ale durerilor de cap

Printre principalele cauze ale durerilor de cap sunt consumul de alcool, schimbarea rutinei de somn și alimentație, depresia, stresul emoțional, excesul de medicamente, postura greșită și schimbările climatice.

Indiferent de ceea ce declanșează durerile de cap, este important să știm că tratamentul trebuie să fie personalizat, adaptat fiecărui pacient în parte.

Sunt două tipuri de tratamente: cel de fază acută sau ce facem atunci când apare durerea și cel de prevenție.

În primul caz putem folosi un antiinflamator în combinație cu un antiemetic dacă durerea este însoțită de greață. Atunci când durerea și greața nu trec astfel putem folosi alte substanțe active care se administrează intranazal sau cutanat, scrie doctorulzilei.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre