Simona Ionescu / Redactor Șef

Cardiologii avertizează: șase alimente te îmbolnăvesc de inimă

Cardiologii avertizează: șase alimente te îmbolnăvesc de inimă
„Evitați sau limitați”, spun cardiologii, cu privire la șase alimente care ar putea declanșa probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat – ambele considerate precursori ai bolilor de inimă.

O serie de alimente de larg consum, care ajung în meniul celor mai mulți dintre noi, ar putea fi vinovate de faptul că ne putem îmbolnăvi de boli de inimă. Sunt plăcute la gust, sunt accesibile, însă, dincolo de aceste puncte forte, creează probleme. Iar pentru că foarte puțini dintre noi reușim să eliminăm complet alimentele dăunătoare, recomandarea specialiștilor e ca, pe cât posibil, să le limităm, în meniu.

Moderația și controlul porțiilor sunt esențiale, potrivit cardiologilor, arată Doctorul Zilei. Dr. Sharonne Hayes, cardiolog la Clinica Inimii Femeilor din Minnesota, SUA, a declarat: „Nu există un aliment care să vă salveze viața. Și nu există nici unul care să te ucidă, este vorba de echilibru. Așadar, prăjitura cu brânză ocazională nu te va ucide, dar ceea ce mănânci și cât mănânci este esențial”.

O serie de alimente procesate pe care le consumăm constant ne pot îmbolnăvi grav

Dr. Sharonne și colegul cardiolog Dr. Andrew Freeman, care lucrează la National Jewish Health din Colorado, SUA, au împărtășit câteva dintre alimentele cheie pe care încearcă să le evite sau să le limiteze pentru a se bucura de o sănătate optimă. Cei doi medici specialiști vor să ofere, astfel, un ghid de bune practici pentru a crește  nivelul de sănătate în rândul populației.

Cârnații și șunca

Carnea procesată e foarte populară, la nivel mondial. Dar, dincolo de n aroma reconfortantă, alimentele sunt, de asemenea, pline de calorii, grăsimi saturate, sare și aditivi precum nitrații. Toate aceste ingrediente sunt cauzatoare de probleme cardiace.

Chipsurile

„Cultura noastră prețuiește comoditatea, ceea ce este minunat, dar comoditatea nu înseamnă că trebuie să mănânci alimente procesate ambalate, cu adaos de zaharuri și sare”, a declarat Dr. Andrew.

High Blood Pressure UK explică faptul că un consum ridicat de sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale, care generează probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. În cazul acesta, ideal e să încercați să eliminați complet chipsurile din alimentație.

Budincile

Ocazional, un  răsfăț zaharat este acceptabil, însă în general ar trebui să reduceți la minimum consumul de budinci. Dr. Sharonne a spus că ea consumă cel mult o dată pe săptămână și își păstrează porțiile mici pentru a limita caloriile. Consumul de prea mult zahăr nu doar că generează creștere în greutate și supraponderabilitate, dar poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, unele tipuri de cancer și diabetul de tip 2.

Prea multe proteine

Proteinele sunt un nutriment cheie pe care mulți nu îl consumă suficient, dar la polul opus se găsesc persoanele care le consumă în exces. „Nu este neobișnuit să vedem oameni care primesc de două ori mai multe proteine decât ar putea avea nevoie într-o zi, iar acest lucru pune la încercare rinichii și poate cauza mai multe probleme mai târziu”, arată dr. Andrew.

Un studiu recent a constatat că bărbații care au consumat o dietă bogată în proteine au avut un risc cu 33% mai mare de insuficiență cardiacă. Una din greșelile pe care o fac mulți oameni este aceea că ei consumă mai ales proteine provenite în principal din carne, care este adesea bogată în grăsimi saturate, ceea ce poate crește nivelul colesterolului și crește riscul de boli de inimă. Medicii au sfătuit să optați în schimb pentru proteine vegetale. Două porții de carne, pește, nuci sau tofu pe zi ar trebui să fie suficiente.

Băuturile energizante

Dr. Andrew a spus că evită total băuturile energizante. Cercetările recente au sugerat că această combinație de zahăr și cofeină din băuturi poate declanșa probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată sau aritmia. Cofeina din ceai sau cafea, consumată cu moderație, ar putea fi destul de sănătoasă.

Uleiul de nucă de cocos

Fără o aromă și o savoare distincte, această grăsime este adesea etichetată ca o alternativă mai sănătoasă, fără a compromite gustul. Cu toate acestea, uleiul de nucă de cocos este plin de niveluri ridicate de grăsimi saturate, care ar putea crește nivelul de colesterol „rău”. Dr. Andrew a concluzionat că oamenii e mai util să folosească ulei de cocos pentru a-și hidrata pielea, decât  în bucătărie.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre