Cartofii pe care-i consumați ar putea fi otrăvitori, susține dr. Samuel Choudhury, un medic generalist din Singapore.
Într-un video postat pe contul său de socializare, medicul recomandă iubitorilor de cartofi să nu-i consume pe cei care au lăstari, nici pe cei care au căpătat pete verzi.
Medicul sugerează că aceste pete indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, precum și halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave. Dr. Choudhry spune că otrava poate fi, de asemenea, legată de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două.
„O familie cu șapte persoane a pierdut doi membri”
„Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, deces.
Într-un caz, o familie de șapte persoane a pierdut doi membri, așa că, dacă vedeți astfel de cartofi, aș fi mai prudent și i-aș arunca la coșul de gunoi. Germinarea, culoarea verde și un gust amar pot fi un semn că toxina este prezentă. Cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt păstrați în întuneric”, a adăugat specialistul.
Estimările privind cantitatea de solanină otrăvitoare variază
Atunci când cartofii sunt depozitați în condiții prea calde, luminoase sau umede, nu mai trebuie consumați. Estimările privind cantitatea de solanină otrăvitoare variază, dar se consideră că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult de solanină pe kilogram de greutate corporală, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
Cu toate acestea, când cartoful este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea acestora poate ajuta la eliminarea toxinei. În mod similar, decojirea cartofilor poate contribui la reducerea nivelului de solanină. Pentru a păstra cartofii proaspeți, specialiștii recomandă să fie păstrați la rece, dar nu în frigider.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook