Ce să mâncați după ce ați făcut vaccinul anti-COVID. Trebuie să știți că reacțiile pot apărea indiferent că acesta este Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Iată cele mai obișnuite simptome: durere la locul injecției, febră ușoară și/sau frisoane, oboseală și slăbiciune, dureri musculare, amețeală, confuzie, senzație de greață, umflarea ganglionilor axilari.
Supa de pui are efect antiinflamator
Specialiștii explică faptul că, imediat după vaccinare, este destul de probabil ca reacțiile adverse să survină pe fondul unor mici inflamații. Acestea sunt cauzate de acțiunea proteinei spike, care începe să producă anticorpi. De aceea este important ca dieta după vaccinul anti-COVID să includă alimente care sprijină imunitatea.
Sunt recomandate alimente bogate în vitamina C. Acestea te ajută să te refaci mai rapid. Supa de pui este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamine, minerale și substanțe nutritive. Supa minestrone sau cea de oase de vită sunt la fel de benefice.
Potrivit Healthline, supa de oase conține doi aminoacizi – glicină și arginină – care au puternice proprietăți antiinflamatoare. Alte alimente cu rol antiinflamator și imunomodulator care pot fiu adăugate în supă sunt următoarele: cartofi, linte, fasole, broccoli, morcovi, ardei gras, țelină, ceapă, pătrunjel.
Cu ce te hidratezi dacă ai febră
Dacă simți că îți crește temperatura corpului, e foarte important să te hidratezi. Cu apă, sucuri naturale sau ceaiuri, împreună sau separat. Important e să eviți băuturile carbogazoase și cele pline de zahăr.
Ceaiul de ghimbir cu lămâie și miere se știe că face minuni pentru stările de oboseală, greață, amețeală, febră ușoară și dureri musculare. Și ceaiul verde este indicat după vaccinarea anti-COVID. Acesta conține antioxidanți benefici.
Ce să mâncați după ce ați făcut vaccinul anti-COVID și ce să evitați
Medicii recomandă supe, după vaccin. Dar ce să serviți la felul doi? Fructele și legumele proaspete sunt primele pe listă. Deci, nu ezitați în fața unor salate. Se asemenea, folosiți pește (somon, macrou, sardine, anșoa, hering), nuci, ulei de măsline.
După vaccin specialiștii recomandă să evitați alcoolul, dar și prăjelile, fast-food și, în general, foarte procesate. De altfel, acestea ar fi bine să le evitați de obicei. În primele 48 de ore după vaccinarea anti-COVID ar fi bine să nu beți mai mult de 2 pahare de alcool. Deși, sunt experți care recomandă să evitați complet alcoolul timp de 72 de ore.
Medicul Alexander Gintsburg susține că ar trebui să se renunțe la alcool în primele trei zile de la injectare. Această recomandare e valabilă în cazul tuturor vaccinurilor, deoarece alcoolul poate inhiba producția anticorpilor protectori sau poate genera reacții adverse post-vaccinare ori le poate crește ca intensitate. Explicația e simplă: după vaccinare organismul are nevoie de timp să se refacă, tot ce are nevoie e odihnă și hidratare, arată CSID.ro.
Coco Chanel, o viață de poveste. A plecat din mânăstire și a schimbat lumea
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook