Potrivit unui studiu realizat de Institutul Politehnic București, produsele de panificație neambalate reprezintă un risc major de infectare cu noul coronavirus. 500 de infectări zilnice se pot produce din cauza manipulării acestor produse.
Un colectiv de cercetători ai Institutul Politehnic din București a determinat că aproximativ 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu COVID 19 ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate. Pentru determinări s-au folosit instrumente matematice avansate bazate pe machine learning și inteligență artificială, arată cercetătorii.
Studiul vine în continuarea concluziilor unui alt studiu efectuat de către Universitatea din București care a arătat că virusul poate să rămână activ, chiar și ore bune pe produsele neambalate. În fiecare zi, în România se consumă aproximativ 4 milioane de produse de panificație neambalate care nu pot fi curățate sau igienizate, informează Capital.ro.
Singura țară din UE care acceptă comercializarea pâinii neambalate
România este singura țară din Uniunea Europeană care mai acceptă comercializarea pâinii neambalate. În timpul achiziției, consumatorii ating suprafața pâinii cu mâinile, iar ulterior își ating cu mâinile nedezinfectate, fața, nasul, ochii, etc., existând astfel riscul de îmbolnăvire.
Pâinea este un aliment de bază, consumat cu precădere de către categorii vulnerabile (bătrâni), iar vândut neambalat prezintă potențial de infectare cu multiplii agenți patogeni, nu doar cu virusul SARS CoV-2.
Infecția poate fi imediată
Potrivit studiului realizat de Insitutul Politehnic București, virusul SARS CoV-2 se poate transmite prin intermediul unui produs alimentar infectat, o pâine neambalată vândută într–un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich–uri, hamburgeri șamd) impactul în societate este imens.
În acest caz, infecția se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini și le–a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini și a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă și a mâncat–o împreună cu familia).
Asociația Prețuiește Calitatea consideră că, prin concluziile sale, acest studiu evidențiază necesitatea implicării autorităților competențe (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) în vederea asigurării protecției consumatorilor și a siguranței alimentare prin introducerea obligativității ambalării produselor de panificație sau a vânzării lor asistate.
Sursa foto: Pixabay
Pistolul de James Bond al lui Sean Connery, vândut pentru o sumă record
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook