Procesul de cicatrizare este reprezentat de etapele pe care le străbate pielea, de la leziunea propriu-zisă, până la formarea cicatricei definitive. Acest interval de timp variază în funcție de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt cei genetici și modalitățile de producere și vindecare ale plăgiilor.
Dr. Adina Alberts, chirurg estetician, a explicat pe larg ce putem face dacă avem vreo cicatrice care ne strică aspectul estetic.
„După faza acută, în momentul în care se produce leziunea, cicatricea se remaniază continuu pe o perioadă de până la șase luni. Aceasta este perioada în care cicatricea este denumită “tânără”, “imatură” sau “în evoluție”. Coloriția acesteia este roșiatică și aspectul ei este, de obicei, neuniformă. Este de asemenea, perioada unică în care vindecarea fără urme poate fi influențată de creme, unguente, plasturi speciali cu silicon, masaj, etc.
După aproximativ șase luni, o cicatrice normală se oprește din evoluție și se transformă în cicatrice “matură” sau “definitivă”. Cicatricea se albește și devine uniformă. Acest proces corespunde procesului de cicatrizare fiziologic.
Există cazuri în care cicatrizarea nu urmează traiectoria fiziologica și apar cicatrice patologice care pot fi:
-hipertrofice (mai mari de volum)
-retractile (se exitind)
-depresive (cu lipsă de volum)
-hipercrome (colorate în exces, hiperpigmentate)
-cheloide (cicatrici patologice foarte voluminoase, apar ca niște tumori)
Metodele de tratament ale cicatricilor sunt:
Nechirurgicale (se aplică cicatricelor imature): masajul endermologic, aplicații de creme sau unguente speciale, aplicarea de plasturi cu silicon, peeling-ul chimic, tatuajul medical, subscizia, etc.
-chirugicale, metode care se aplică de obicei cicatricelor definitive.
Metodele chirurgicale:
- Reexcizia și sutura directă se aplică acelor cicatrice care nu întrunesc criteriile estetice pe care ni le dorim și, pentru care specialistul vă poate garanta un rezultat estetic mai bun. Nu toate cicatricele pot beneficia real de o astfel de corecție. Trebuie specificat că aspectul final al unei cicatrice depinde într-o bună măsura de acuratetea inciziilor, de felul suturii, de tipul de fire utilizate și de mâna chirugului, dar depinde foarte mult și de felul în care fiecare dintre noi se “cicatrizează”.
- Excizia seriată reprezintă metoda prin care dintr-o cictrice mare, care acoperă o suprafață întinsă de piele, se „scobește” treptat, la interval de câteva luni, astfel încât acesata se micșorează mereu.
- În cazul cicatricelor retractile, zbârcite, care apar mai ales în cazul arsurilor grave, este nevoie de utilizarea unor artificii în ceea ce privește repararea acestora. Și anume incizarea și crearea unor noi fragmente de piele, astfel încat să putem obține o „relaxare a zbârciturilor”.
- Utilizarea metodei prin expandare tisulara reprezintă folosirea unor implanturi siliconice (expandere), care se introduc sub pielea sănătoasa din imediata vecinatate a zonei cicatriciale și se lasă câteva săptămâni, până la 3 luni. Săptămânal se vor umple cu ser fiziologic, obținâdu-se astfel “piele în exces”. În momentul în care specialistul decide că are suficientă piele pentru a acoperi zona cicatriciala, are loc a doua intervenție prin care expanderul este scos și este folosită pielea în exces pentru a acoperi defectul. Rezultatele pot fi foarte bune mai ales dacă, preoperator, sunt alese cele mai bune zone de inserție a expanderelor, astfel încât să fie minimalizate toate liniile cicatriciale mai vechi sau mai noi. Este nevoie uneori de inserția mai multor expandere, mai mici, astfel încât linia cicatriciala să poata să fie “împinsă” către o zonă mai puțin vizibilă”. (Dr. Adina Alberts)
O tăietură se cicatrizează definitiv în 6 luni de la producere. Nu există nicio metodă de îndepartarea totală a cicatricelor, însă, cu ajutor chirurgical, aspectul este mult mai bun.
Ziarista Irina Păcurariu, în vizită la Marina Voica
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook