Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciuboţica-cucului, planta-minune de ajutor în crizele de tuse seacă

Ciuboţica-cucului, planta-minune de ajutor în crizele de tuse seacă
Ciuboţica-cucului este o plantă cu flori galbene pe care o întâlniți în poienițe. Această plantă delicată se transformă într-un remediu eficient când vine vorba despre combaterea tusei convulsive, bronşitei, insomniei.

Ciuboţica-cucului se mai numeşte în tradiţia populară şi anglicel, anghelica, cinci clopotele, cizma cucului sau urechea ursului. O vedem crescând prin poieniţe, în special în zonele muntoase. În scop terapeutic, se recoltează florile şi frunzele, în lunile de primăvară.

Ciuboţica-cucului nu este indicată femeilor însărcinate sau celor care urmează un tratament cu anticoagulante. Este bine să se evite preparatele din această plantă de către cei care au alergie la aspirină, spun specialiștii.

Ciuboţica-cucului, planta-minune de ajutor în crizele de tuse seacă

Ciuboţica-cucului pare o plantă delicată, dar se transformă într-un remediu adjuvant eficient când vine vorba despre combaterea tusei convulsive, bronşitei, insomniei.

Sub formă de decoct, planta este eficientă în tratarea afecţiunilor pulmonare – combate tusea uscată – pentru că favorizează expectoraţia.

De asemenea, planta reduce febra şi ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea şi fluidizarea compuşilor din aparatul respirator.

În terapia naturistă se folosesc rizomii cu tot cu rădăcini şi florile, toate având valoare medicinală. Florile şi frunzele conţin vitamina C, saponozide, potasiu, calciu, enzime.

Important! Este bine să nu depăşeşti doza recomandată, pentru că efectele plantei sunt puternice şi pot produce iritaţii ale tubului digestiv şi chiar vomă.

În caz de probleme respiratorii cum sunt bronşitele, faringitele sau virozele, ajută siropul din ciuboţica-cucului. Macină fin cu râşniţa câteva rădăcini uscate sau proaspete de plantă şi pune pulberea într-un borcan, cât să umple o treime din recipient. Peste rădăcină pui miere polifloră, cât să umple vasul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre