Simona Ionescu / Redactor Șef

Coriandru. Condiment și medicament

Coriandru. Condiment și medicament
Frunzele proaspete de coriandru sunt folosite în salate de verdeţuri, însă acest condiment poate fi consumat și în scop terapeutic.

Mulți dintre noi folosesc coriandrul pentru a da gust mâncării, însă acest condiment are și proprietăți terapeutice.

Coriandru. Condiment și medicament

Oamenii de știință au descoperit că atât frunzele, cât și semințele de coriandru conțin numeroase substanțe nutritive care previn și combat diverse probleme de sănătate.

Coriandru arată asemănător cu pătrunjelul, dar are un miros deosebit, care poate condimenta plăcut mâncărurile.

Coriandrul creşte pe toată întinderea Europei, Indiei şi Africii de Nord, atingând înălţimi de 60 cm.

În scop medicinal, de la coriandru se recolteazã fructele, seminţele, care se usucă şi se macină.

Pulberea obținută se foloseşte la prepararea de tincturi, infuzii şi ulei esenţial.

Frunzele sunt folosite de regulă la gătit şi au excelente proprietăţi antiseptice şi pot ajuta digestia.

Planta conţine ulei volatil ( linalool, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvonă, camfor).

Fructele conţin acizi graşi (acid petroselinic şi alţii), substanţe proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic şi clorogenic.

Coriandru, remediu natural

  • Coriandrul este utilizat în fitoterapie în caz de tulburări digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afecţiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale.
  • Extern, uleiul de seminţe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.
  • Frunzele proaspete de coriandru pot fi folosite în salate de verdeţuri, având acţiune terapeutică, conţin antihistaminice naturale fiind utile împotriva alergiilor de diverse cauze.

Ceai de coriandru, mod de preparare

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de seminţe (fruct) de coriantru mărunţite la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3-4 minute.

Apoi se strecoară şi se bea pentru reglarea digestiei, antiviral (împotriva răcelii şi gripei), combaterea colicilor noilor născuți, reglarea nivelului glicemiei, scăderea colesterolului.

Pentru eliminarea viermilor intestinali se prepară o infuzie mai concentrată, 2 linguri de seminţe la 100- 150ml apă clocotită, băută câte o ceaşca de trei ori pe zi înainte de mese

Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scăderea apetitului şi mărirea în volum a ficatului. Mergeţi la medic dacă observaţi orice simptome suspecte.

Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.


„Găină pe șoancă”, adică pui cu ciolan afumat. Rețetă veche

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre