Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum își dai seama ce fructe sunt bune, fără pesticide. Trucurile pe care importatorii nu vor să le știi!

Cum își dai seama ce fructe sunt bune, fără pesticide. Trucurile pe care importatorii nu vor să le știi!
Pentru fiecare cumpărător, a achiziționa fructe este un adevărat ritual. Iată câteva trucuri care vă sunt de un real ajutor

Mere, pepeni, struguri și tot felul de alte fructe vă fac cu ochiul? Dar cum să le alegeți pe cele mai bune, în ceea ce privește gustul și textura? Aveți la îndemână câteva trucuri.

Navigarea în labirintul fructelor nu e simplă deloc. Cheia acestei provocări constă în înțelegerea modului de a discerne fructele perfect coapte și gata de a fi consumate de cele insuficient coapte sau prea coapte. Cine stăpânește această abilitate face diferența între o experiență culinară dezamăgitoare și bucuria de a savura un fruct la apogeul gustului său. Nuanța unui măr, de exemplu, poate fi un indicator al faptului că este gata să fie savurat.

Merele trebuie să aibă o culoare roșu și roz

Merele trebuie să aibă o culoare formată din roșu și roz

Atunci când alegeți merele, în special cele roșii, alegeți-le pe cele care au un amestec de roșu și roz. Aceste nuanțe sugerează că mărul a primit multă lumină solară, crucială pentru procesul de coacere. Dacă dați peste un măr care este predominant roșu cu pete verzi, nu vă descurajați.

Deși s-ar putea să nu câștige vreun concurs de frumusețe, este totuși plăcut la gust. S-ar putea să fie mai puțin dulce, dar merită mușcat. Chiar dacă dați de mere care sunt puțin cam verzi, există întotdeauna opțiunea de a le îndulci și de a le adăuga la o plăcintă.

Mirosiți partea de jos a ananasului!

Mirosiți partea de jos a ananasului

Pentru a descoperi un ananas delicios copt, întoarceți fructul și mirosiți partea de jos a acestuia. Dacă se simte o dulceață subtilă în aer, ați găsit un ananas copt, gata să vă bucurați de el. O aromă neobișnuită, asemănătoare cu cea a oțetului, semnalează faptul că ananasul a depășit pragul de maturitate și a intrat într-o etapă în care nu trebuie consumat.

Un ananas cu o nuanță galben-aurie are mai multe șanse să fie copt, în timp ce ananasul mai verde este de obicei insuficient copt. Găsirea ananasului perfect poate necesita puțin efort și încredere în propriile simțuri.

Nu cumpărați struguri cu coaja zbârcită

Fiți atenți la tulpinile strugurilor

Oricât de tentant ar fi să gustați strugurii înainte de a-i cumpăra, eticheta sugerează contrariul. Strugurii perfecți, spun specialiștii, trebuie să fie lipsiți „de riduri”, spun specialiștii, adică să aibă pielea întinsă. Dacă par zbârciți sunt șanse ca aceștia să fi trecut de prima tinerețe.

În ceea ce privește tulpinile, căutați-le pe cele care sunt încă verzi și flexibile. Acestea sunt semne de prospețime și indică faptul că strugurii sunt încă în floarea vârstei. De asemenea, strugurii ar trebui să fie bine prinși de aceste tulpini. O fixare fermă sugerează că strugurii au fost recoltați recent și perfecți pentru a fi consumați. Tulpinile maronii sunt adesea un indiciu că strugurii au fost de ceva timp pe viță de vie.

Fructele de pădure nu trebuie să se lipească de cutie

Testați boabele dacă sunt lipite

Selectarea fructelor de pădure poate fi ca o loterie și trebuie să vă bazați tot pe simțuri pentru a le identifica pe cele mai bune. Primul lucru la care trebuie să fiți atenți este mucegaiul. Dacă există așa ceva în cutia cu fructe, nu cumpărați. Chiar și o singură boabă mucegăită poate fi un semn prevestitor al altora care vor urma, deoarece mucegaiul se poate răspândi rapid printre aceste fructe delicate.

Întoarceți recipientul cu fructe de pădure și urmăriți ce se întâmplă cu fructele din interior. Dacă vreo boabă se lipește de cutie, acesta este un semnal de alarmă, pentru că pot mucegăi foarte repede. Dacă boabele alunecă liber, este un bun indiciu că nu există umiditate excesivă în recipient, iar boabele au mai multe șanse să dureze mai mult.

Căutați kiwi cu coaja fermă

Căutați kiwi cu coaja fermă

Fie că vă place să mâncați kiwi cu sau fără coajă, starea pielii este crucială atunci când alegeți cele mai bune fructe. Alegeți unul care are pielea nepătată și este ferm, dar ușor elastic. Apăsați ușor și dacă cedează ușor la atingere, probabil că ați găsit un kiwi delicios și copt. Dacă un kiwi pare tare ca piatra, trebuie să aveți răbdare să se coacă. Acest lucru se va întâmpla departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură, pentru că se poate coace mult prea mult.

Căutați lămâi grele

Atunci când mergeți la cumpărături pentru lămâi, încercați să vedeți cât de grele sunt. Greutatea indică faptul că ați ales o lămâie de primă mână. O lămâie coaptă ar trebui să fie fermă, dar să cedeze ușor la presiune, la fel ca un balon bine umflat. Acest echilibru între fermitate și flexibilitate indică gradul perfect de coacere.

Lămâile trebuie să aibă un gust încântător

Ca și ananasul, lămâile ar trebui să emane un parfum încântător. Dacă aroma vă atrage, sunteți pe drumul cel bun către un fruct savuros. Din punct de vedere vizual, căutați lămâile care se mândresc cu o nuanță galbenă, strălucitoare și uniformă. Fiți atenți la orice semne vizibile de mucegai, decolorare profundă sau vânătăi. Acestea ar putea fi semne că lămâia a trecut de prima tinerețe sau că este deteriorată.

Cum descoperiți un mango de calitate

Când vine vorba de mango, nu vă bazați neapărat pe culoare. Contrar credinței populare, nuanța unui mango vorbește mai mult despre soiul sau tipul său decât despre gradul de coacere. În loc să vă puneți toată încrederea în culoare, concentrați-vă mai mult pe modul în care mango se simte în mâini.

Mango trebuie să aibă o aromă dulce

Când luați un mango, strângeți-l ușor. Un mango copt va fi ferm, dar va ceda ușor sub presiune. Ar trebui să aibă o senzație de volum, plină, care sugerează un interior suculent. Dacă fructul este tare ca piatra, nu este încă copt. În schimb, dacă este moale, este posibil să fie prea copt. Un mango copt va emana o aromă dulce, tropicală, care este un amestec de pepene galben și ananas. Acest parfum va fi cel mai puternic în apropierea tulpinii.

Observați forma și culoarea piersicilor

Atunci când căutați piersicile perfecte, culoarea ar trebui să fie primul ghid. Roșeața sau rozul de pe o piersică, despre care se crede adesea că este un indicator al maturității, semnifică de fapt că fructul a fost expus la soare. Cu toate acestea, nu indică neapărat gradul de maturitate. Feriți-vă totuși de piersicile cu o nuanță verde, deoarece aceasta semnalează de obicei un fruct necopt.

Piersicile trebuie să aibă o formă rotundă, uniformă

Forma este un alt factor care trebuie luat în considerare atunci când alegeți piersici. Căutați fructe care au o formă uniformă, rotundă, fără deformări sau decolorări notabile. O formă neuniformă sau o pată întunecată, vânătă, poate însemna că piersica este deteriorată sau prea coaptă. Textura unei piersici coapte este un echilibru fin: nu ar trebui să fie prea moale sau moale, ceea ce poate însemna că este prea coaptă, și nici prea tare, ceea ce indică faptul că este prea puțin coaptă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre