Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să vă detoxifiați creierul. Ce rol joacă relaxarea

Cum să vă detoxifiați creierul. Ce rol joacă relaxarea
De mici copii am aflat că trebuie să avem o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Ce na facem cu mintea? Suntem din ce în ce mai obosiți, după cum reiese din cel mai recent studiu realizat asupra efectelor pandemiei.

Anumite schimbări ale stilului de viață pot avea un impact pozitiv asupra sănătății, detoxifierea rămâne o parctică utilă. Când vine vorba de creier, există un întreg sistem dedicat detoxifierii acestuia, dar puteți face totuși ceva în plus pentru a ajuta acest sistem natural al organismului de detoxifiere. Primul semn ale necesității acestui lucru e oboseala. Deci, ar fi cazul să nu mai stați pe gânduri.

cercetare publicată în 2015 a scos la iveală că și creierul are un sistem limfatic propriu, numit sistem glicatic al cărui rol e să elimine redizurile din creier și din sistemul nervos. Sistemul glifatic își desfășoară majoritatea activității în timpul somnului, iar o serie de teste, pe animale, arată că, în timpul somnului, spațiul dintre celulele creierului se mărește, așa că poate fi eliminată o cantitate mare de reziduri.

Astfel, s-a demonstrat că somnul joacă un rol esențial în funcția sistemului glifatic. Altfel spus e necesar să dormi suficient, în fiecare noapte, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente și simple metode de a sprijini procesul natural de detoxifiere a creierului.

Păstrați o rutină a somnului și faceți exerciții

Specialiștii recomandă să păstrați o rutină a somnului, adică să mergeți la culcare, aproximativ la aceeași oră. Calitatea somnului e importantă, dar și durata. În mod ideal, sunt necesare între șapte și nouă ore de somn, pe noapte.

În plus, consumul anumitor alimente, în special seara, pot perturba somnul. De aceea e recomandabil să evitați mesele îmbelșugate, alimentele grele, picante și acide, cofeina, ciocolata sau alcoolul.

Dacă vă e foame, înainte de culcare, încercați o gustare ușoară constând într-o banană, un iaurt degresat, brânză, fructe, biscuiți sau un bol mic cu fulgi de ovăz.

De asemenea, exercițiile fizice joacă un rol important în detoxifierea creierului, arată o cercetare publicată în 2018. Conform studiului, șoarecii care alergau pe roată aveau activitatea glifatică de două ori mai mare decât cei leneși. Exercitiile fizice ajută la scăderea riscului de apariție a multor afecțiuni, reduc simptomele de anxietate și depresie, scad nivelul de stres și cresc nivelul de energie, îmbunătățind inclusiv funcția cognitivă.

Se recomandă efectuarea a cel puțin 2 ore și jumătate de exerciții aerobice moderate pe săptămână. Ideal e să faceți aproximativ o jumătate de oră de exerciții fizice în fiecare zi.

Luați o pauză de contemplare și învățați ceva nou

Pe lângă un somn odihnitor și practicarea exercițiilor fizice, consumul suficient de apă – hidratarea – e extrem de important. La fel de important e să consumați alimente bune pentru creier: proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți, acizi grasi omega-3, vitamine. Le găsiți mai ales în: broccoli, spanac, kale și alte legume cu frunze verzi, pește cu conținut scăzut de mercur, fructe de pădure, ceai și cafea, oleaginoase.

Faceți-vă timp pentru relaxare și pentru a învăța ceva nou. Creierul are nevoie și de pauză, dar și să fie stimulat. Pauzele mentale sunt foarte importante. De exemplu, puteți savura o ceașcă de ceai sau de cafea, în timp ce ascultați muzică sau privind un apus sau răsărit de soare. Cât privește „antrenamentul” creierului, util e să învățați o limbă străină sau un joc nou, să rezolvați un puzzle/rebus sau să meditați.

Sursa foto: Pixabay

Doliu a Hollywood. Actorul din Kill Bill preferat de Tarantino a murit

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre