Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce avem coșmaruri. Sănătatea mintală și visele

De ce avem coșmaruri. Sănătatea mintală și visele
Oamenii își petrec o treime din viață dormind, ceea ce este o bucată destul de mare, nu-i așa? Și, deși visele și semnificațiile lor au atras interesul oamenilor de mult timp, știința viselor nu a explicat exact ce se petrece în timp ce visăm, așa că nu există o mulțime de explicații diferite.

Datorită dezvoltării tehnologiei, a devenit posibilă studierea activității creierului în timpul somnului, iar oamenii de știință și psihologii din întreaga lume își împărtășesc în continuare rezultatele, deschizând astfel încet perdelele către subiectul necunoscut și din ce în ce mai interesant.

Majoritatea oamenilor au avut cel puțin un vis care a rămas în minte mult timp, fără a înțelege vreodată semnificația acestuia. 

De ce avem vise ciudate?

Poate că fiecare dintre noi are o poveste despre un vis în care se întâmplau lucruri ciudate care păreau o prostie totală după ce ne-am trezit. Dacă vă simțiți curioși să știți de ce se întâmplă acest lucru, există mai multe explicații.

Fiecare persoană are propriile sale vise unice, deoarece oamenii experimentează o varietate de emoții și evenimente în fiecare zi. Când adormi, creierul tău continuă să lucreze din greu, distribuind momente în memoria pe termen scurt și pe termen lung. Compară evenimentele care au avut loc recent cu cele care s-au întâmplat cu mult timp în urmă. 

De aceea, puteți vedea lucruri din copilărie, cum ar fi să vă jucați cu un animal de companie vechi într-un loc nou, în care locuiți în prezent.

Mișcarea rapidă a ochilor

Totul se întâmplă în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor, care durează 10-20 de minute și se repetă de mai multe ori în timpul nopții. Această fază este, de asemenea, cunoscută sub numele de „somn paradoxal”, care și-a luat numele datorită similitudinilor fiziologice cu starea de veghe a unei persoane. 

 

În această fază, toate părțile creierului devin active, cu excepția celei responsabile de logică. În plus, concentrația de serotonină și norepinefrină, care sunt neurotransmițători responsabili de logică și atenție, scade în timpul somnului. 

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că visele noastre pierd orice sentiment sobru de normalitate. Ne dăm seama că tot ceea ce tocmai am văzut se întâmpla în visele noastre abia după ce ne-am trezit.

Dar coșmarurile? 

De ce vedem apocalipsele și zombii, suntem urmăriți și alte scenarii nu atât de plăcute în visele noastre? Oamenii de știință elvețieni și americani au susținut un experiment în care au reușit să găsească răspunsul la aceste întrebări. 

În opinia lor, este un fel de antrenament al sistemului nervos, care ajută o persoană să facă față emoțiilor negative în viața reală. În articolul lor, oamenii de știință scriu că emoțiile pe care le simțim în vise ne ajută să rezolvăm presiunea emoțională și să pregătim o persoană pentru posibilele stresuri viitoare.

Oamenii de știință au studiat activitatea diferitelor părți ale creierului în timpul somnului folosind o electroencefalogramă. 18 voluntari au fost treziți de mai multe ori în timpul nopții și au întrebat ce vise au văzut și dacă aceste vise erau coșmaruri. 

Datorită răspunsurilor lor și analizei activității creierului, cercetătorii au identificat două zone ale creierului care sunt responsabile de coșmaruri. Acestea sunt insula și cortexul midcingulat.

Ce se întâmplă cu oamenii care au coșmaruri?

Oricât de interesant ar părea, aceste 2 părți ale creierului se activează în aceleași situații când o persoană se simte îngrijorată sau se sperie în viața reală. Insula este responsabilă de evaluarea emoțiilor și pornește automat de îndată ce o persoană simte anxietate. 

Cortexul midcingulat pregătește o persoană pentru un răspuns adecvat în timpul apariției unei amenințări și controlează modul în care o persoană se comportă atunci când este în pericol.

Într-un studiu suplimentar, oamenii de știință au descoperit că cei care au avut coșmaruri pentru mai mult timp și au reacționat mai des mai puțin dur la lucrurile negative din viața reală.

Până în prezent, a devenit clar că modul în care subconștientul nostru comunică cu noi și ajută la rezolvarea problemelor este ceea ce ne face să ne simțim îngrijorați. De exemplu, a vedea o urmărire în visele tale este adesea asociat cu problemele nerezolvate ale unei persoane în viața reală, potrivit oamenilor de știință. 

Dar, după cum am menționat mai sus, visele au fost studiate extrem de insuficient și multe perspective interesante încă așteaptă să fie descoperite.

Ploaia cu sânge din India, un fenomen ciudat a cărui enigmă nu a fost încă dezlegată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre